WHO: “Gevallen van apenpokken zijn atypisch"
De gevallen van het apenpokkenvirus die de jongste dagen in minstens acht Europese landen zijn vastgesteld, zijn "atypisch", zo zegt dokter Hans Kluge, de directeur voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ondertussen is het virus ook in Nederland vastgesteld.
Lees alles over de apenpokken in dit dossier.
In de eerste plaats omdat alle gevallen, op één na, niet te maken hebben met een reis naar West- of Centraal-Afrika, waar de ziekte endemisch is, aldus Kluge vandaag in een persmededeling. Voorts zijn de meeste gevallen ontdekt door diensten voor seksuele gezondheid en bij mannen die seks hebben met mannen. Ten derde zijn de besmettingen zo verspreid over Europa en daarbuiten (VS, Canada, Australië) dat de besmettingen mogelijk al een tijdje aan de gang zijn.
De Europa-directeur van de WHO benadrukt dat de meeste gevallen in Europa tot nu toe een mild ziekteverloop hebben. Maar hij maakt zich toch zorgen over de zomer die eraan komt, met festivals en feesten die de overdracht van het virus zouden kunnen versnellen.
Handhygiëne, mondmaskers en de isolatie van vermoedelijke en bevestigde gevallen zijn belangrijk om de overdracht van het apenpokkenvirus in de gezondheidszorg te beperken.
Kluge beklemtoont ook dat mensen die de ziekte oplopen, "op geen enkele manier gestigmatiseerd of gediscrimineerd mogen worden".
De WHO werkt nauw samen met de betrokken landen om verder onderzoek te doen naar de gevallen, naar de bron van de besmettingen en naar hoe een verdere verspreiding van het virus kan worden beperkt.
Nederland
Het apenpokkenvirus is nu ook voor het eerst in Nederland vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat verwacht dat er nog meer mensen besmet geraakt kunnen zijn. Het Nederlandse RIVM geeft geen informatie over leeftijd, geslacht of woonplaats van de persoon.
In de afgelopen weken was het virus al vastgesteld in België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, de Verenigde Staten, Canada en Australië.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amerikaanse experts positief over inenting baby's tegen coronavirus
Experts die de Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA adviseren, vinden het verantwoord om de vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech toe te dienen aan heel jonge kinderen. De formele goedkeuring door de FDA en gezondheidsdienst CDC wordt snel verwacht na het unanieme advies. De eerste prikken kunnen eind volgende week al worden gezet. -
PREMIUMcorona
Moeten we ons zorgen maken over stijgende coronacijfers? “Deze zomer krijgen we eerder een golfje”
-
Klopt het dat je minder snel misselijk wordt als je zelf rijdt? En bestaan er hulpmiddeltjes voor passagiers?
De vakantie nadert en daarmee ook het reisseizoen. Misschien ben jij de auto zelfs al aan het inladen voor een lange rit naar een exotischer oord. Of behoor jij tot de reizigers van wie de maag al omkeert bij de gedachte aan een hobbelige bergrit? In dat geval wordt het hoog tijd om je wagenziekte aan te pakken. Hoe je dat doet? Wij vroegen het aan HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters. -
-
PREMIUM
Wat gebeurt er met ons lichaam in de hitte? En wat doe je best om problemen te vermijden?
Het is weer puffen en zweten met zomerse en zelfs tropische temperaturen. De temperatuur stijgt vlot boven de 25 en 30 °C uit. Maar wat doet die hitte met ons lichaam? Vanaf wanneer wordt het gevaarlijk voor ons? En hoe vermijd je gezondheidsproblemen? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters geeft uitleg. -
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg. -
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
Tweakers
Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers?