Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images

Wetenschappers ontdekken nieuwe en zeldzame variant hiv

Voor het eerst in negentien jaar heeft een team wetenschappers een nieuwe hiv-stam ontdekt; het virus dat de dodelijke ziekte aids veroorzaakt. Dat meldt CNN.  

2 reacties

 • Nick Lersberghe

  2 jaar geleden
  @Catherine MISTIAEN Door de korte levensduur van een enkel virus en de hoge mutatiegraad evolueren virussen snel. De richting is: beter en werkend. Hier zit geen intelligentie achter, noch is er een doel. Als iets beter werkt, zal die mutatie overheersen. Je leest best eens wat meer over hoe natuurlijke selectie werkt. Het is makkelijk om te denken dat er een einddoel is. Dit is er niet. Zolang de omgeving verandert of het kan beter, zal het zo zijn.
 • Catherine MISTIAEN

  2 jaar geleden
  "Hoe het virus evolueert ...". Een virus dat blijkbaar zelfstandig in een bepaalde richting evolueert, en als een vijand, de verdediging van de mens weet te omzeilen. Is dit blinde chaos van dit virus, of zit er logica en intelligentie in? Wélke logica, en in welke richting gaat dit virus dan evolueren, met welk doel??
 1. Kunnen we straks ziektes voorkomen door ons DNA te ‘repareren’? “Iedereen krijgt straks te maken met genmanipulatie”
  PREMIUM

  Kunnen we straks ziektes voorkomen door ons DNA te ‘repareren’? “Iedereen krijgt straks te maken met genmanipu­la­tie”

  Wat lang sciencefiction leek, is sinds deze zomer een feit: voor het eerst proberen Amerikaanse wetenschappers een ziekte te genezen door heel precies een fout te repareren in menselijk DNA. De methode? CRISPR, een revolutionaire gentechniek om ons erfelijk materiaal te ‘herschrijven’. Met de technologie worden ook superantibiotica ontwikkeld, gezondere tomaten en malariavrije muggen gekweekt. Maar is dit allemaal wel veilig?

Wetenschap & Planeet