Professor Rosa Rademakers (rechts): "Naarmate we ouder worden, sterven onze hersencellen af en gaat ons geheugen trager werken, wat daarom niet betekent dat je dement bent of zult worden."
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Rosa Rademakers (rechts): "Naarmate we ouder worden, sterven onze hersencellen af en gaat ons geheugen trager werken, wat daarom niet betekent dat je dement bent of zult worden." © rv

Wat zijn de symptomen van dementie en kan je er dan nog iets tegen doen? Neurowetenschapper beantwoordt 10 vragen

Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag, een themadag om meer aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer en dementie. Ook in Vlaanderen krijgen we steeds meer te maken met dementie. In 2060 zouden er dubbel zoveel dementerenden zijn als vandaag, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. “Doel is om de hersenziekte zo snel mogelijk op te sporen én af te remmen”, stelt neurowetenschapper Rosa Rademakers (Universiteit Antwerpen), die er jarenlang onderzoek naar voerde in de VS. 

 1. Mogen kinderen non-alcoholisch bier drinken? “Alcohol verbieden thuis werkt niet”, zegt pedagoge
  PREMIUM

  Mogen kinderen non-alcoho­lisch bier drinken? “Alcohol verbieden thuis werkt niet”, zegt pedagoge

  Actrice Kristen Bell laat haar dochters Lincoln (7) en Delta (5) nu en dan een non-alcoholisch pintje drinken. “Daar is niks mis mee, het is in essentie gewoon een frisdrankje”, zegt ze. Is het echt zo onschuldig? Of leer je je kinderen dan dat bier drinken normaal is? En wat als je ze weleens van je glas wijn laat proeven? We vragen pedagoge Marijke Bisschop hoe je het gesprek rond alcohol aanpakt met je kinderen. “Maak van alcohol geen mysterie. Kinderen vinden mysteries net aantrekkelijk.”
 2. Winnie (62) kijkt zondag naar documentaire over jongdementie, van toen haar Christophe nog leefde. “Je geliefde elke dag achteruit zien gaan: dat is hard”
  PREMIUM

  Winnie (62) kijkt zondag naar documentai­re over jongdemen­tie, van toen haar Christophe nog leefde. “Je geliefde elke dag achteruit zien gaan: dat is hard”

  “Je geliefde achteruit zien gaan, is lastig. Maar beseffen dat het niet meer beter zal worden, is echt de hel.” Aan het woord is Winnie Vandendriessche (62) uit Harelbeke. Zij en haar man Christophe Naessens (65) zijn zondag op Canvas te zien in de documentaire ‘Liefde in Tijden van Jongdementie.’ Het wordt een lastige uitzending voor Winnie, want intussen moest ze afscheid nemen van haar Christophe. “We hebben alles uit het leven gehaald sinds Christophe zes jaar geleden zijn diagnose kreeg.”
HLN gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Wetenschap & Planeet