Het aantal suikerklontjes in verschillende dranken.
Volledig scherm
PREMIUM
Het aantal suikerklontjes in verschillende dranken. © anp

Wat weten we over de werking van Red Bull, Monster en andere energiedrankjes?

Nederlandse kinderartsen willen energiedrankjes met veel cafeïne verbieden voor kinderen en tieners onder de achttien jaar. De ‘pepdranken’ zouden de gezondheid schaden. Het is niet voor het eerst dat medici en wetenschappers waarschuwen voor de energiedranken. Wat is er bekend over de werking van Red Bull, Monster Energy en andere pepdranken?

13 reacties

  • Els Schelfhout

    5 jaar geleden
    Als ik een winkel binnenloop erger ik mij aan de winkelrekken met waardeloze rommel die ons lichaam op termijn verwoesten. Je houdt het niet voor mogelijk. Dat ze daar eens verandering inbrengen.
  • Yvan Lissens

    5 jaar geleden
    Ik heb het ooit geproefd en moet die mierzoete rommel niet.
  • Marco Maerten

    5 jaar geleden
    Stan,je doet wat je wil,maar die rommel komt nooit in mijn lijf..het is puur gif en dan is cafeine nog het minst erg. Gesuikerd en vol fosfaat die voor snelle botontkalking zorgt om nog te zwijgen over celveroudering en gerelateerde kankers!
  • Heidi Werbrouck

    5 jaar geleden
    Ipv al dat verbieden, zou het niet beter zijn dat mensen weer hun ouderwetse grijze celletjes leren gebruiken?
  • Stan Boudewijns

    5 jaar geleden
    En op den duur is lucht inademen ook ongezond. Verboden te ademen zou ik zeggen....
  1. Kunnen alle vitamines giftig worden? “Slik je veel vitamine A tijdens de zwangerschap, is de kans op een aangeboren afwijking groter”
    PREMIUM

    Kunnen alle vitamines giftig worden? “Slik je veel vitamine A tijdens de zwanger­schap, is de kans op een aangeboren afwijking groter”

    Wanneer worden vitamines gevaarlijk? De vraag dringt zich op nu het geneesmiddelenagentschap FAGG waarschuwt nadat een ouder persoon stierf aan een overdosis vitamine D. Van vitamines kennen we vooral de positieve eigenschappen, maar kunnen ze ook allemaal giftig worden? En zijn de risico’s voor iedereen even groot? We zochten het samen met twee experts voor u uit in vijf vragen en antwoorden.
  2. Nu de klok een uur vooruit is gezet: met deze 3 tips wen je zo snel mogelijk aan de zomertijd
    PREMIUM

    Nu de klok een uur vooruit is gezet: met deze 3 tips wen je zo snel mogelijk aan de zomertijd

    Het is weer zover: de zomertijd is begonnen. Vannacht hebben we de klok een uur vooruit gezet. En zoals ieder jaar vragen we ons dan af: schaffen we het winter- of zomeruur niet beter gewoon af? En zo ja, welke tijd laten we dan best in het verleden? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters geeft mee wat voor wetenschappers de beste optie lijkt, én geeft advies om de uurwisseling vlot te laten verlopen.
  3. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
    Gouden Formule 1
    9

    Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

    De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.
  1. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
    Mijntelco

    Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

    Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
  2. “Pigmentvlekken zijn zelden schadelijk, wel verouderend”: Zo kan je ze voorkomen of doen verdwijnen
    PREMIUM

    “Pigment­vlek­ken zijn zelden schadelijk, wel veroude­rend”: Zo kan je ze voorkomen of doen verdwijnen

    Steeds meer mensen, ook op jongere leeftijd, hebben pigmentvlekken. Deze opvallende verkleuringen van de huid kunnen op verschillende manieren ontstaan. Maar wat veroorzaakt zo’n pigmentvlek nu precies? Zijn ze gevaarlijk? En kan je ze voorkomen of terug doen verdwijnen? “De pigmentvlek is de rimpel van de 21ste eeuw”, zeggen dermatoloog dr. Elian Brenninkmeijer en huidtherapeut Luca Geleedst.
  3. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
    Livios

    Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

    Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.