Waarom we ons geen zorgen hoeven te maken over de 'Australische griep' die 370 doden maakte en nu Europa bereikt
Inwoners van Ierland en Groot-Brittannië worden gewaarschuwd voor de 'Australische griep', een variant die Down Under verantwoordelijk was voor de dodelijkste griepepidemie die het land ooit kende. De H3N2-variant eiste meer dan 370 levens en wordt nu ook in Ierland gelinkt aan een reeks overlijdens. Het klinkt onheilspellend, maar dat is het niet. "Het gaat om de gewone griep die ze gewoon een andere naam hebben gegeven", zegt KULeuven-viroloog Marc Van Ranst aan onze redactie.
De voorbije winter - onze zomer - raakten in Australië ongeveer 170.000 mensen besmet. Britse media melden dat die 'Australische griep' nu ook Groot-Brittannië heeft bereikt en spreken van mogelijk "de ergste uitbraak van de griep in het land in 50 jaar". Het bekendste slachtoffer is UFC-vechter Conor McGregor, die zijn nieuwjaarsfeestje moest afzeggen. In een Instagrambericht dat inmiddels verwijderd is, vertelt de Ier dat hij twee dagen lang "lag te bibberen in bed" en dat enkele familieleden in het ziekenhuis lagen door het virus.
De bevoegde diensten van de ministeries van Volksgezondheid in Ierland (HSI) en Engeland (HSE) raden risicopatiënten - ouderen, zwangere vrouwen en kinderen met chronische ziektes - aan zich te laten inenten. "Voorkomen is beter dan genezen, en de toename van griepactiviteit betekent dat het nog belangrijker is om je griepprik te gaan halen wanneer je in een risicogroep zit", waarschuwt dokter Kevin Kelleher, directeur van een centrum dat verbonden is aan de HSE.
Gewone wintergriep
Moeten we ons zorgen maken? Niet echt, legt hoogleraar Marc Van Ranst uit. "Dit is de gewone wintergriep waar men nu een andere naam - Australische griep - voor heeft gevonden. Maar het is heel normaal dat die eerst in Australië voorkomt, want die hebben hun winterseizoen tijdens onze zomer. Mijn voorspelling is dan ook uitgekomen dat we geen vroeg griepseizoen gingen hebben, maar dat we waarschijnlijk de griep gingen krijgen die ook in Australië had gewoed. Maar om dat nu Australische griep te noemen? Dit is een gewone wintergriep."
370 doden op een bevolking van 24 miljoen Australiërs, is dan ook niet abnormaal. "Dat is heel, heel gewoon. En er zullen er nog meer komen", aldus Van Ranst. "Griep is altijd een doder van mensen, dus op zich is dat niet abnormaal." Ook in ons land overlijden elk jaar mensen aan griep. "Dat varieert van een paar honderd tot een paar duizend. Maar vaak zijn dat hoogbejaarden van 85 tot 90 jaar die sowieso niet lang meer te leven hadden. Een periode van oversterfte wordt ook altijd gevolgd door een periode van ondersterfte in de lente en de zomer, en soms het ganse jaar door", luidt het. Wanneer je dan op het einde van het jaar kijkt naar alle overlijdens samen, zijn die "minder spectaculair dan die soms twee-, drie- à vierduizend doden die tijdens de tienwekenperiode van de griep extra vallen."
Dit kan je doen
Volstaat het gewone vaccin dan tegen die 'Australische griep'? "Het gewone vaccin beschermt ertegen, maar misschien iets minder dan we zouden wensen", zegt Van Ranst. "Maar in ieder geval toch voor een stuk. Maar dit is niet abnormaal. Ik vind het heel raar dat men er een aparte naam aan heeft gegeven. Ik zou dat alleszins nooit gedaan hebben."
Vaccineren is dus de boodschap. En wie zichzelf nog meer wil wapenen, zorgt er best voor dat hij of zij in goede conditie is, een goede weerstand heeft en voldoende nachtrust krijgt, legde huisdokter Tom Jacobs vorig jaar uit aan onze redactie. Een gezonde voeding is daarnaast ook van belang. Je toevlucht nemen tot zogenaamde grieppillen is echter geen goed idee, want die werken lang niet zo goed als de fabrikanten beweren.”
Zogenaamde grieppillen werken lang niet zo goed als de fabrikanten beweren
Verder kan iedereen de overdracht van griep helpen inperken, zo luiden de klassieke tips van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV): raadpleeg zo snel mogelijk je huisarts wanneer je griepsymptomen hebt, blijf thuis en vermijd zoveel mogelijk overbodig contact om de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Je bent als grieppatiënt het meest besmettelijk wanneer je je nog niet ziek voelt, en je geeft je ziekte dan door aan gemiddeld vier personen.
Was je handen goed en frequent met water en zeep, hoest altijd in een papieren zakdoek en werp hem na gebruik meteen weg. Heb je geen zakdoek bij de hand? Hoest dan tegen je arm, en niet in je handen. En denk eraan: griep is een virusinfectie, waardoor antibiotica er niet tegen helpen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Moet je je tandenborstel wisselen nadat je griep hebt gehad?
Misschien herstel jij net van een gemeen buikgriepje of een vervelende verkoudheid? Als je aan de betere hand bent, wijs je liefst ook alle overgebleven ziektekiemen de deur. Weg met die besmette lippenbalsem, welkom nieuwe lakens op bed! En mag je na ziekte eigenlijk nog dezelfde tandenborstel gebruiken? We vroegen het aan huisdokter Tom Jacobs. -
Biden geeft geheime informatie over oorsprong coronavirus vrij
De Amerikaanse president Joe Biden heeft een wet ondertekend waarmee zo veel mogelijk geheime informatie over de oorsprong van het coronavirus wordt vrijgegeven. Informatie die de nationale veiligheid kan schaden, zal volgens de president geheim blijven. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
-
RSV is weer in het land: wat je moet weten over het verkoudheidsvirus
Terwijl de griep in onze buurlanden al stevig toeslaat, blijven wij voorlopig gespaard van een epidemie. Het Respiratoir Syncytiaal virus (RSV) of verkoudheidsvirus is wel in ons land en lijkt nu vooral kinderen van 0 tot 4 te treffen. Dit is wat je moet weten over RSV. -
Medisch
Griepepidemie slaat ons land over
-
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
Waarom krijg je de hik, en hoe stop je met snurken? Dit zijn de meest gestelde gezondheidsvragen aan Google
Of je nu hoofdpijn of keelpijn hebt, dokter Google weet altijd raad, én hij staat dag en nacht voor ons klaar. Geen wonder dat we steeds vaker aan online zelfdiagnoses doen. Maar wat wordt nu het vaakst gevraagd aan de zoekmachine?
16 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerHerbert Verbeeck
Sabine cuyt
mich lee
leppens victor
Gerard Braeckmans