Prof. Steven Van Gucht (Sciensano) geeft meer uitleg over de nieuwe vorm van acute hepatitis.
Volledig scherm
Prof. Steven Van Gucht (Sciensano) geeft meer uitleg over de nieuwe vorm van acute hepatitis. © HLN LIVE

Waarom treft de nieuwe vorm van hepatitis vaker kinderen? Prof. Steven Van Gucht beantwoordt de belangrijkste vragen

In ons land zijn er tot nu toe twee gevallen ontdekt van een nieuwe vorm van acute hepatitis, ofwel leverontsteking. Het gaat in beide gevallen om tieners, jonger dan 16 jaar. Overal ter wereld duikt die nieuwe leverziekte op. Maar wat is het precies? Waarom zijn de patiënten vaak jong? En heeft het iets te maken met de lockdowns van de voorbije jaren? Professor Steven Van Gucht stelt ons alleszins gerust. Bekijk hieronder zijn antwoorden op de belangrijkste vragen.

 1. Na ‘The Last of Us’: hoe gevaarlijk zijn schimmels voor de mens? “Systemische infecties in het bloed of de organen zijn in 30 tot 60% van de gevallen dodelijk”
  PREMIUM

  Na ‘The Last of Us’: hoe gevaarlijk zijn schimmels voor de mens? “Systemi­sche infecties in het bloed of de organen zijn in 30 tot 60% van de gevallen dodelijk”

  Corona is nog niet volledig achter de rug of iedereen heeft het al over een nieuwe pandemie. Deze keer gelukkig eentje die enkel op ons scherm te zien is - althans voorlopig toch. In de populaire HBO-reeks ‘The Last of Us’ teistert een schimmelinfectie de wereld en verandert iedereen in een bloeddorstig monster. Maar hoe realistisch is dit? Zou het ons ooit ook echt kunnen overkomen? En hoe gevaarlijk zijn schimmels echt? We vroegen het aan microbioloog Hans Carolus (KU Leuven).
 2. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
  Gouden Formule 1
  9

  Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

  De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.