"We zitten nog met vele vragen. Maar we kunnen niet blijven wachten", vindt Steven Van Gucht.
Volledig scherm
PREMIUM
"We zitten nog met vele vragen. Maar we kunnen niet blijven wachten", vindt Steven Van Gucht. © Photo News

Waarom start vaccinatie zonder antwoord op cruciale vragen? “Sommige bijwerkingen duiken pas op als je hele bevolking vaccineert”

Zonder antwoord op cruciale vragen, wordt een landelijke vaccinatiecampagne gelanceerd. Brengen vaccins veiligheid voor jong en oud? Hoe lang blijft de bescherming? Stoppen spuitjes de virus-overdracht? Ook experts weten daar soms weinig over. “We sturen bij van zodra we meer weten”. Viroloog Steven Van Gucht geeft antwoord op enkele belangrijke vragen.

14 reacties

 • Gertie Daerden

  3 maanden geleden
  Te weinig wetenschappelijk onderzoek = een groot menselijk experiment, tegen de code van Neurenberg!!  Waarom hebben alleen insiders toegang tot wetenschappelijke studies ? Waarom staan ALLE farma firma's NIET in voor de eventuele nevenwerkingen, van hun oh zo veilig produkt?? En wie draait er wel voor op?? Viroloog Van Gucht, of Van Ranst, ik dacht het niet. Verplichte vaccinatie is voor mij gekoppeld aan een duidelijk contract, met ALLE uitleg, door BEIDE partijen gelezen en goedgekeurd.
 • anja joos

  3 maanden geleden
  Schaam de regering en de virologen en epidimologen zich niet, een vaccin dat in de toekomst niet getest is en waar Vandamme zegt dat het het grootste experiment ooit is en vanranst een filmpje heeft over een pandemie en angst injagen bij de mensen hoog tijd voor de media om de waarheid te vertellen 
 • LUDO SPRANGERS

  3 maanden geleden
  Dat ze eens correct zeggen hoe de toestand in China is! Is het virus daar weg? Worden al de Chinezen behandeld met een vaccin en met welk? Of is daar alles in orde gekomen door een juiste strategie,namelijk testen en volledige ?
 • JACQUES DE VRIES

  3 maanden geleden
  Als men de bijwerkingen van covid 19 kent is vaccinatie wel de enige oplossing zeker (astra zenica resoluut weigeren)
 • Arthur Morgan

  3 maanden geleden
  Inderdaad Marcel. Ik wil vooraf weten welk vaccin er gegeven wordt. Is het dat van AstraZeneca zal ik ook weigeren.
 1. Wetenschappers ontwikkelen neusspray die 24 uur tegen corona werkt: “Oplossing voor reizen of concert”

  Wetenschap­pers ontwikke­len neusspray die 24 uur tegen corona werkt: “Oplossing voor reizen of concert”

  Wetenschappers van onder meer de Harvard Medical School, Columbia University en het Rotterdamse Erasmus MC hebben een neusspray ontwikkeld die 24 uur lang tegen corona lijkt te werken. De virusremmer, die op fretten werd getest, voorkomt besmetting van het ene op het andere dier. “Dit middel zou gebruikt kunnen worden bij reizen, concerten of festivals”, legt viroloog Rik De Swart van het Erasmus MC uit bij HLN LIVE.
 2. INTERVIEW. CEO die vaccincentra bouwt: “Als we het aanpakken zoals de Duitsers kan Rock Werchter of Tomorrowland wel doorgaan”
  PREMIUM

  INTERVIEW. CEO die vaccincen­tra bouwt: “Als we het aanpakken zoals de Duitsers kan Rock Werchter of Tomorrow­land wel doorgaan”

  Als we in België dezelfde vaccinatiestrategie toepassen als in Duitsland, zijn in 366 dagen àlle 11 miljoen landgenoten gevaccineerd. “Maar dan mag de politiek niet talmen: tussen de beslissing en het volledig operationeel zijn van zo’n vaccincentrum zit 2 à 3 maanden”, zegt CEO Tom Van Hemelryck (47) van PRG. Het bedrijf, dat vooral actief is in de evenementensector, bouwt nu al twee zulke centra in Duitsland. Elke dàg zullen er 3.000 mensen een spuitje krijgen.
 1. Zanger Udo over tunnel die naar zijn tante Annie Cordy vernoemd werd: "Erg geëmotioneerd"
  Play

  Zanger Udo over tunnel die naar zijn tante Annie Cordy vernoemd werd: "Erg geëmotio­neerd"

 2. Candice en Marijn leven zich uit in een offroad buggy: "Ik vind het wel tof als een man een beetje pit heeft"
  Play
  Blind Getrouwd

  Candice en Marijn leven zich uit in een offroad buggy: "Ik vind het wel tof als een man een beetje pit heeft"

Wetenschap & Planeet