VUB-onderzoekers en start-up Esobiotec willen kankerimmunotherapie betaalbaarder maken
VUB-onderzoekers Nick Devoogdt en Karine Breckpot willen samen met de Waalse start-up Esobiotec kankerimmunotherapie betaalbaarder maken. Met behulp van nieuwe technologieën willen ze T-cellen, immuuncellen in het menselijk lichaam, direct in het bloed modificeren. Dat meldt de VUB vandaag in een persbericht. Nu moeten die cellen nog uit het bloed geïsoleerd worden en in een labo aangepast worden, wat de behandeling duur maakt.
Het menselijk immuunsysteem is in staat om kankercellen te herkennen, aangezien ze unieke eiwitten, zogenaamde tumorantigenen, op hun celmembraan hebben. In het labo kunnen T-cellen worden gemodificeerd zodat ze chimere antigen receptoren (CAR) krijgen, wat hen toelaat om specifiek de kankercellen te herkennen en te doden.
Deze technologie wordt momenteel al gebruikt bij bloedkankers, maar is voorlopig nog erg duur. Dit komt doordat de T-cellen uit het bloed van patiënten geïsoleerd dienen te worden, waarna de cellen gemodificeerd worden in een laboratorium.
De VUB en Esobiotec willen op basis van nieuwe technieken deze T-cellen rechtstreeks in het bloed aanpassen. Op die manier zou de therapie een stuk goedkoper worden. "Deze baanbrekende benadering heeft het potentieel om de huidige standaard van cel- en gentherapieën voor de behandeling van kanker te transformeren", klinkt het.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk zijn PFAS? Prof beantwoordt 5 vragen: “Pas nu kunnen we deze stoffen veel beter meten. Daarom is er nu zoveel aandacht voor”
-
Nieuwe antibiotica met behulp van AI kan “superbacterie” doden
Wetenschappers zijn erin geslaagd om met behulp van artificiële intelligentie (AI) een nieuw antibioticum te ontwikkelen dat een dodelijke variant van een superbacterie kan doden. Dat meldt de BBC. -
PREMIUM
Verspil geen tijd en geld aan wondermiddeltjes tegen hooikoorts: wij zochten uit wat wel en niét werkt
Slecht nieuws voor mensen met hooikoorts. Door het droge en zonnige weer de komende dagen zal de hoeveelheid pollen in de lucht opnieuw toenemen. Vooral de graspollen zullen zich volgens de voorspellingen gaan laten voelen. Maar wat helpt het beste om niesbuien en tranende ogen te voorkomen? En welke vaak genoemde middeltjes zijn eigenlijk complete onzin? Onze wetenschapsjournalist Martijn Peters zocht het voor je uit. -
-
PREMIUM
Ziekte van Kahler treft zo’n 800 Belgen per jaar: “Extreem zeldzaam onder de 40, maar bij ouderen zien we een exponentiële stijging”
-
PREMIUM
Zijn nieuwe supplementen een wondermiddel tegen veroudering? “ We kunnen oude muizen nu al opnieuw jong maken”
Ouder worden, het is een van de weinige zekerheden in ons leven. Maar is dat nog wel zo? Heel wat onderzoekers zijn in de ban van supplementen die de biologische klok zouden afremmen én misschien zelfs omkeren. Medisch antropoloog em. prof. Reginald Deschepper (VUB) verdiept zich al jaren in de materie. Werken supplementen zoals het veelbelovende NMN echt? En welke middelen zijn er volgens hem nog om langer jong te blijven? “Studies bij mensen met prediabetes toonden alvast positieve resultaten.” -
Mijnenergie
Welkomstkorting van 500 euro voor gas en stroom? Zo mispak je je niet aan de kleine lettertjes
De energieleveranciers hengelen weer intensief naar nieuwe klanten. Ze gebruiken onder meer welkomstkortingen als geliefd lokmiddel. Vooral de grote marktspelers kennen interessante voordelen toe, tot zelfs meer dan 500 euro wanneer je een contract voor aardgas en elektriciteit bij hen afsluit. Bij vaste tarieven blijven de kortingen voorlopig onbestaande of zeer beperkt. Mijnenergie.be maakt een overzicht. -
De klassieke, rechthoekige handtas is passé. Dit model is wél erg hot deze zomer