Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © thinkstock

VUB: “Melkzuur helpt tumoren resistenter te worden”

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel hebben ontdekt hoe melkzuur een tumor kan helpen bij het afweren van immuuncellen die kanker vernietigen. Dankzij die ontdekking kan nu gezocht worden naar een manier om de helpende functie van melkzuur te onderdrukken. 

 1. Is een 'powernap' goed voor je of niet? Wetenschappers onderzochten waarom je baas best een dutjesruimte voorziet
  PREMIUM

  Is een 'po­wernap' goed voor je of niet? Wetenschap­pers onderzoch­ten waarom je baas best een dutjesruim­te voorziet

  Onze slaapkwaliteit is enorm belangrijk voor onze prestaties op de werkvloer. Ter gelegenheid van ‘wereldslaapdag’ geeft de Belgische Vereniging voor Slaaponderzoek en Slaapgeneeskunde (BASS) werknemers én hun bazen advies: voel je je slaperig, doe een powernap. En werkgevers: voorzie hiervoor de nodige ruimte. Maar hoe ziet een ideale middagdut er volgens de wetenschap uit? En wat zijn de voor- en nadelen? We vroegen het aan wetenschapsjournalist Martijn Peters.
 2. Nederlandse prof dropt bommetje: 1 op de 3 medische studies is ‘fake’. “In het beste geval weggesmeten geld, in het slechtste geval ronduit gevaarlijk”
  PREMIUM

  Nederland­se prof dropt bommetje: 1 op de 3 medische studies is ‘fake’. “In het beste geval weggesme­ten geld, in het slechtste geval ronduit gevaarlijk”

  Miljoenen patiënten wereldwijd krijgen foute of nodeloos dure behandelingen doordat de wetenschappelijke studies waarop ze gebaseerd zijn, compleet verzonnen zijn. Dat zegt de Nederlandse professor Ben Willem Mol, die zich de voorbije tien jaar verdiepte in het probleem. “Neem nu groeihormoon bij een ivf-behandeling: volgens de wetenschappelijke literatuur helpt dit om zwanger te raken. Welnu, de helft van de studies waarop deze bevinding steunt, is fake.”