Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Shutterstock

Viroloog Steven Van Gucht: “Griepvaccin zal komende winter meer dan ooit zijn nut bewijzen”

Met de herfst voor de deur, heeft het Nationale Crisiscentrum tijdens de persconferentie vandaag gewaarschuwd voor het griepvirus. “We weten niet wat de gevolgen zijn van een opeenvolgende of zelfs gelijktijdige besmetting met zowel een griepvirus als het coronavirus”, klinkt het. De experts hopen dan ook dat vooral risicopersonen zich dit najaar massaal laten vaccineren tegen de seizoensgriep. 

 1. Vorige week 2 dagen met meer dan 10.000 besmettingen, bijna 2.500 coronapatiënten in ziekenhuizen

  Vorige week 2 dagen met meer dan 10.000 besmettin­gen, bijna 2.500 coronapa­tiën­ten in ziekenhui­zen

  De coronacijfers in ons land blijven steil verder klimmen. Het gemiddelde aantal nieuwe bevestigde besmettingen staat nu al op 7.876 per dag. Vorige week werden op zeker twee dagen meer dan 10.000 bevestigde besmettingen gerapporteerd. Volgens geüpdatete cijfers van Sciensano waren er dinsdag 12.051 nieuwe besmettingen en woensdag 10.932. Ook in de ziekenhuizen blijft het de slechte kant op gaan. Van 12 tot 18 oktober waren er gemiddeld 251,9 ziekenhuisopnames per dag, exact een verdubbeling tegenover een week eerder.
 2. Wanneer kom jij dit jaar aan de beurt voor griepspuit? Onze wetenschapsjournalist beantwoordt al je vragen over het griepvaccin
  PREMIUM

  Wanneer kom jij dit jaar aan de beurt voor griepspuit? Onze weten­schaps­jour­na­list beant­woordt al je vragen over het griepvac­cin

  Terwijl de wereld intussen koortsachtig naar een coronavaccin snakt, duikt binnenkort weer het griepseizoen op. Nu al staat vast dat ook in België niet iedereen een griepvaccin toegediend zal krijgen en de risicogroepen voorrang zullen hebben. Maar hoe belangrijk en effectief is zo’n griepvaccin nu eigenlijk? En waarom moet dat élk jaar? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt de belangrijkste vragen.

Wetenschap & Planeet