Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Viroloog Johan Neyts over AstraZeneca-vaccin: “Geen biologische hypothese die bloedklonters kan verklaren”

De taskforce Vaccinatie zal zich vanavond om 18 uur beraden over het gebruik van het AstraZeneca-vaccin na de beslissing van Duitsland gisteren om het vaccin niet meer te gebruiken bij mensen onder de 60 jaar. Ook het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) onderzoekt opnieuw het gebruik van het vaccin. Volgens viroloog Johan Neyts is er voorlopig geen biologische hypothese die de bloedklonters kan verklaren.

24 reacties

 • Willy Deweer

  1 jaar geleden
  Er is geen celbiologische hypothese die de bloedklonters kan verklaren volgens viroloog Johan Neyts. Als deze klontervorming zich voordoet bij gezonde mensen na een vaccinatie en de reden kan niet achterhaald worden dan moet men de vaccinatie met dit vaccin stopzetten voor iedereen en niet voor een bepaalde leeftijdsgroep zolang de juiste reden niet gekend is. Ik hoor steeds dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen maar je moet maar het slachtoffer zijn?
 • Gertie Daerden

  1 jaar geleden
  EMA zegt dat er geen probleem is, als EMA morgen zegt dat ik blindelings de straat kan oversteken, ga ik toch nog eerst naar links en naar rechts kijken alvorens dat te doen. Het blindelings volgen van autoriteiten, is de vijand van de waarheid, zei de wijze Einstein. Hoeveel doden hebben we nodig, alvorens het wel een probleem is? En dit zijn slechts problemen op korte termijn. A shot in the dark.
 • Nick Van Den Broeck

  1 jaar geleden
  Volgens onze regeringsleiders allemaal geen probleem Georgette Vanoverbeke. Het vaccin is perfect veilig zeggen ze via email Maar toch weiger ik het ook!
 • Ben Van Steenwinkel

  1 jaar geleden
  Het vaccin was niet klinisch getest op ouderen. En nu zou men het enkel aan ouderen willen geven. Wat is het nut van die klinische studies ? We hebben er veel tijd mee verloren, voor de rest is het de bevolking die het risico draagt (klinische studie of niet).
 • wim Goossens

  1 jaar geleden
  zou het kunnen dat dit komt omdat die categorie van vrouwen meestal ook de pil neemt, welke reeds een verhoogd risico geeft op trombose, zodat bij die vrouwen, die echt op de limiet zitten om een trombose te krijgen, deze reactie zich voordoet ? Misschien dat vrouwen, die de pil nemen, zich eerst laten testen op de hoeveelheid dedimeren in het bloed zodat er kan vastgesteld worden waar ze zich bevinden op de risicoschaal voor trombose ...
 1. De vaccinatieteller: hoeveel Belgen zijn intussen gevaccineerd tegen het coronavirus? Hoe zien de regionale verschillen eruit?
  Vaccinatieteller

  De vaccinatie­tel­ler: hoeveel Belgen zijn intussen gevacci­neerd tegen het coronavi­rus? Hoe zien de regionale verschil­len eruit?

  De grootschalige vaccinatiecampagne in ons land is achter de rug. Deze zomer konden in principe alle meerderjarige Vlamingen en alle 12- tot 17-jarigen die dat wensten volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Uiteraard kan wie wil zich nog altijd laten inenten en er worden ook nog boosterprikken gezet voor de meest kwetsbare groepen. Hoeveel Belgen zijn nu deels of volledig beschermd, en zijn er regionale verschillen? Hier vindt u alle relevante cijfers en gegevens in één handige teller.

Wetenschap & Planeet