Vooral mensen die zich niet laten vaccineren, zullen volgens viroloog Steven Van Gucht in het ziekenhuis belanden tijdens een vierde golf.
Volledig scherm
PREMIUM
Vooral mensen die zich niet laten vaccineren, zullen volgens viroloog Steven Van Gucht in het ziekenhuis belanden tijdens een vierde golf. © Geert De Rycke

Vierde coronagolf verwacht vanaf september: hoe bezorgd moeten we daarover zijn? Experten leggen uit

In het najaar zal een vierde coronagolf over ons land en over de rest van Europa rollen. Dat is wat alle modellen voorspellen. Hoe erg zou zo’n nieuwe golf zijn? Zullen onze ziekenhuizen opnieuw kreunen onder de druk na een zomer waarin we de teugels laten vieren, of zal het allemaal wel meevallen? “Er is een belangrijk verschil tussen wat officieel en wettelijk is toegelaten en wat slim is”, klinkt het alvast bij infectioloog Erika Vlieghe.

110 reacties

 • Bart Samyn

  6 dagen geleden
  Gisteren zag ik een foto van MVR en dacht onmiddellijk: nu gaan de doemscenario's opnieuw opduiken, en ja hoor het is al van dat. Nu nog de mening van Vlieghe en we zijn weer vertrokken.
 • Stephaan Van den Broeck

  1 week geleden
  Ik lees hier dikwijls.."Na mijn 2e prik ben ik eindelijk vrij" en "Na mijn tweede prik, eindelijk gedaan met de regeltjes te volgen".. aan hen zeg ik "Keep on dreaming", want er verandert niets.
 • PETER PERMENTIER

  2 weken geleden
  Besmettingen zijn hoog in de westerse wereld, dit tov het verre Oosten waar er ook besmettingen zijn maar sterk in veel mindere mate, waar komt het verschil vandaan, primo reizen is er sterk beperkt en betere controles, het is een volk met ervaring aan allerlei besmettingen,maar het grote verschil is dat dit naties zijn met mondmaskers ervaring en geen contact sociale distance nu ja wordt aangeraden,in het drukke personen verkeer niet een realiteit, bij ons wil men de mondmaskers kwijt, ASAP.
 • Jan Desmet

  3 weken geleden
  Stel u voor, de mensheid gaat er van tussen. Dan staat één ding vast, de wereld zal gewoon, gewoon verder draaien, dieren en Natuur meer in harmonie komende. Het is een denkpiste, tenslotte wat zijn wij hier op deze planeet. Enige bescheidenheid en respect zou ons sieren. Succes allen.
 • Jacques-Philippe Leclerc

  3 weken geleden
  Israël data signaleert dat de Delta-variant kan alle vaccinaties omzeilen. Toenemende gevallen van coronavirus in Israël, waar de meeste inwoners zijn ingeënt met het Pfizer/BioNTech-vaccin, bieden "een voorlopig signaal" dat het vaccin mogelijk minder effectief is in het voorkomen van de Delta-variant. Verders vermeld: "met de Delta-variant die nu op hol slaat", laat Israël mogelijk bepaalde beperkingen opnieuw invoeren die vorige maand zijn opgeheven om de overdracht te beteugelen.
 1. Snellere tweede prik met AstraZeneca vooral goed nieuws tegen oprukkende Deltavariant
  PREMIUM

  Snellere tweede prik met AstraZene­ca vooral goed nieuws tegen oprukkende Deltavari­ant

  Goed nieuws in de vaccinatiestrategie: omdat AstraZeneca gisteren de beloofde 700.000 vaccins heeft geleverd, kan wie dat wil nu vier weken sneller een tweede prik krijgen. Maar hoe moet je je afspraak nu vervroegen? En is het nu écht beter om sneller gevaccineerd te worden? “Bij een bepaalde variant van het virus was het vaccin net doeltreffender met een interval van twaalf weken”, klinkt het bij vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen).
 2. De vaccinatieteller: zo ver staan België en Vlaanderen met de vaccinatie tegen corona
  Vaccinatieteller

  De vaccinatie­tel­ler: zo ver staan België en Vlaanderen met de vaccinatie tegen corona

  De vaccinatiecampagne loopt na een moeizame start als een trein. Deze zomer moet elke meerderjarige Vlaming - en ook elke 12- tot 17-jarige - die dat wil minstens een eerste keer gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Ook elders moet massale vaccinatie voor groepsimmuniteit helpen zorgen. Op deze pagina houden we u continu op de hoogte van het verloop en de laatste stand van zaken van de campagne.

Wetenschap & Planeet