Verpleegkundigen op een afdeling intensive care. Archiefbeeld.
Volledig scherm
Verpleegkundigen op een afdeling intensive care. Archiefbeeld. © AFP

Veel verpleegkundigen intensieve zorg op rand van burn-out

Gemiddeld 20 procent van de verpleegkundigen op een afdeling intensieve zorg vertoont een hoog risico op een algemene burn-out. Zo'n 40 tot 45 procent heeft een hoog risico op deelaspecten ervan, zoals emotionele uitputting, depersonalisatie of verminderde bekwaamheid. Dat blijkt uit een rapport van het Federaal Kenniscentrum gezondheidszorg (KCE) na een bevraging bij 2.321 verpleegkundigen.

 1. Derde van de gehospitaliseerde Covid-patiënten heeft na één jaar hartafwijking
  2

  Derde van de gehospita­li­seer­de Co­vid-patiënten heeft na één jaar hartafwij­king

  Hoewel Covid-19 overwegend een milde griepachtige ziekte is, kan er een aanzienlijke impact zijn op het cardiovasculaire systeem. Vooral -maar niet enkel- bij oudere patiënten met reeds bestaande cardiovasculaire of luchtwegaandoeningen en andere chronische ziekten. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van cardioloog Maria Luiza Luchian (UZ Brussel). Haar onderzoek toonde aan dat een doorgedreven screening van gehospitaliseerde Covid-patiënten op lange termijn leidt tot een betere risico-inschatting voor hart- en vaatziekten.
 1. Burn-out in de zorg. Verpleegkundige getuigt: "De ultieme trigger was dat we dit jaar zelfs geen onnozele speculaas meer kregen op Sinterklaas. We kregen helemaal niks”
  PREMIUM

  Burn-out in de zorg. Verpleeg­kun­di­ge getuigt: "De ultieme trigger was dat we dit jaar zelfs geen onnozele speculaas meer kregen op Sinter­klaas. We kregen helemaal niks”

  Mensen in de zorg geven al bijna twee jaar plankgas. De uitval van zorgpersoneel is groot en niet enkel toe te schrijven aan coronabesmettingen. Verpleegkundige Camille (*) zit sinds twee maanden thuis met een burn-out. “Al dat sterven door Covid, het is van een machteloosheid die moeilijk te verteren valt.”

Wetenschap & Planeet