Vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen zijn de meest genoemde symptomen bij langdurige Covid.
Volledig scherm
Vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen zijn de meest genoemde symptomen bij langdurige Covid. © Getty Images

Van uitputting tot ademhalingsmoeilijkheden: vrouwen en personen met overgewicht lopen groter risico op langdurige Covid

Vermoeidheid of uitputting, hoofdpijn, geheugen- en concentratieproblemen, spierpijn, ademhalingsproblemen en slaapstoornissen zijn de meest voorkomende kwaaltjes waar mensen met langdurige Covid mee kampen. Dat betekent dat ze drie tot zes maanden na hun infectie nog steeds één of meerdere symptomen hebben. Wie het meeste risico loopt op langdurige Covid? Vrouwen en personen met overgewicht, zo blijkt uit een studie van Sciensano. 

 1. Na de zomer volgt de vierde prik: “Even afwachten of alleen 50-plussers worden opgeroepen of iedereen ouder dan 12. Maar voor nieuwjaar worden ook al vijfde prikken uitgedeeld”
  PREMIUM

  Na de zomer volgt de vierde prik: “Even afwachten of alleen 50-plus­sers worden opgeroepen of iedereen ouder dan 12. Maar voor nieuwjaar worden ook al vijfde prikken uitgedeeld”

  Staan we in de herfst met zijn allen weer aan te schuiven voor een tweede booster. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) acht die kans heel groot. Ook al zitten we nu met de laagste besmettingscijfers sinds het begin van de epidemie. Waarom is een vierde prik nodig? Wie moet die krijgen en met welk vaccin? Gaan de vaccinatiecentra weer open? En komt er opnieuw een Covid Safe Ticket? Zeven vragen aan Dirk Ramaekers, Steven Van Gucht en Marc Van Ranst.
 2. Een nieuwe keuken kost snel 15.000 euro: met deze 5 tips druk je de prijs
  Livios

  Een nieuwe keuken kost snel 15.000 euro: met deze 5 tips druk je de prijs

  De keuken is vaak de eerste ruimte die je vernieuwt, nadat je een huis of appartement hebt gekocht. We willen deze ruimte meestal anders, beter, meer naar onze eigen smaak en behoefte inrichten. Maar het budget strooit meer dan eens roet in het eten: de gemiddelde prijs voor een volledig uitgeruste keuken ligt namelijk op zo’n 10.000 à 15.000 euro. Bouwsite Livios geeft vijf praktische tips om de prijs te drukken.
 1. Zomer, dus daar is de nieuwe coronagolf: alles wat u moet weten over de nieuwe variant omikron BA.5
  PREMIUM

  Zomer, dus daar is de nieuwe coronagolf: alles wat u moet weten over de nieuwe variant omikron BA.5

  Met zowat alle indicatoren — op de overlijdens na — gaat het de verkeerde kant op. Het gezondheidsinstituut Sciensano noteerde vorige week gemiddeld 2.756 besmettingen per dag, 46% meer dan de week voordien. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met een kwart, tot 76 per dag. Er wordt meer getest en die testen zijn ook vaker (één op vier) positief. Met een reproductiegetal van 1,17 neemt het virus aan kracht toe. De schuldige? Omikron BA.5. Al uw vragen over deze nieuwe variant van Covid-19 beantwoord.
 2. Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
  Gouden 11
  2

  Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwat­chers kijken vooruit

  De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden.

Wetenschap & Planeet