Maskers zijn van alle tijden, in alle vormen en maten.
Volledig scherm
PREMIUM
Maskers zijn van alle tijden, in alle vormen en maten. © Getty Images / Photonews

Van dierenblaas tot snavel: het mondmasker en zijn intrigerende geschiedenis

Van de blaas van een dier over een akelig exemplaar met snavel tot het chirurgische mondmasker: de mens bedekt al z’n hele leven lang neus en mond. Tegen vieze geurtjes, lepra, de pest, het coronavirus. Een blik op een geschiedenis die lang teruggaat, met ook vroeger al eeuwige voor- en tegenstanders. Of zoals een Franse arts raasde nadat zijn collega voor het eerst een masker opzette in de operatiezaal: “Ik zal er nooit een dragen.”

0 reacties

 1. Budget voor sigaretten beleggen in plaats van oproken? Dat levert je na 30 jaar ruim 100.000 euro op
  Spaargids.be

  Budget voor sigaretten beleggen in plaats van oproken? Dat levert je na 30 jaar ruim 100.000 euro op

  Stoppen met roken biedt niet alleen voordelen voor je gezondheid, het is ook een opsteker voor je portemonnee. Je bespaart op de kostprijs van sigaretten en behaalt met je niet-uitgegeven centen mogelijk een mooi beleggings- en spaarrendement. Bovendien dwing je bij de bank een goedkopere schuldsaldoverzekering af. Spaargids.be rekent uit hoeveel geld stoppen met roken je precies kan opleveren.
 2. Vanaf nu kan je een betaalpauze voor je woonlening aanvragen. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van zo'n uitstel?
  Spaargids.be

  Vanaf nu kan je een betaalpau­ze voor je woonlening aanvragen. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van zo'n uitstel?

  Wie zijn rekeningen niet langer kan betalen, kan vanaf vandaag een betaalpauze voor de hypothecaire lening aanvragen. Om in aanmerking te komen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Is dat het geval, dan hoef je van je lening gedurende een jaar geen kapitaal af te lossen, maar betaal je alleen de intresten. Hoeveel is dat dan precies? En schuilen er ook addertjes onder het gras? Spaargids.be zocht het uit.