Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © AP

“Vaccinatiebereidheid even groot bij psychiatrische patiënten”

Er is geen reden om aan te nemen dat mensen met een psychiatrische aandoening niet even gewillig ingaan op het aanbod om zich te laten vaccineren als andere Vlamingen. Dat blijkt uit recent onderzoek aan het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) KU Leuven, dat vandaag in de Artsenkrant staat.

 1. Van Gucht: “Vaccins blijven goed beschermen tegen ziekenhuisopname, na verloop van tijd minder goed tegen besmetting: uitbreiding boosterprik ligt op tafel”
  Play

  Van Gucht: “Vaccins blijven goed beschermen tegen ziekenhuis­op­na­me, na verloop van tijd minder goed tegen besmetting: uitbrei­ding booster­prik ligt op tafel”

  Het coronavaccin van Pfizer beschermt na volledige inenting voor 90 procent tegen ziekenhuisopname na besmetting, en dat voor minstens zes maanden, zo blijkt uit een nieuwe studie in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De bescherming tegen besmetting neemt wel na verloop van tijd flink af. De resultaten liggen in de lijn van de gegevens in ons land, bevestigt Steven Van Gucht van Sciensano, en lijken het belang van een boosterprik te onderstrepen. “Die ligt op tafel voor risicogroepen jonger dan 65 en ook voor wie het vaccin van Johnson & Johnson - en dus maar één prik - kreeg”, aldus de viroloog.
 2. Antidepressiva vaak geen oplossing voor mensen met depressie: “Psychotherapie zou de basisbehandeling moeten zijn, niet een pil”
  PREMIUM

  Antidepres­si­va vaak geen oplossing voor mensen met depressie: “Psychothe­ra­pie zou de basisbehan­de­ling moeten zijn, niet een pil”

  Een antidepressivum is altijd een beetje gokken. Meer dan de helft van de mensen probeert twee of drie types en is dan nog steeds niet geholpen. Daarom zoeken wetenschappers naar een behandeling op maat, waarbij ook gekeken wordt naar je metabolisme en DNA. Is er licht aan het einde van de tunnel? Volgens twee experts alvast wel. “MRI-scans blijken in staat om voor acht op de tien patiënten te voorspellen of ze wel of niet baat zouden hebben bij antidepressiva of een andere behandeling.”

Wetenschap & Planeet