Vaccin van Pfizer kan bij minder lage temperaturen bewaard worden en bemoeilijkt ook besmetting van anderen
Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kan mogelijk ook bij minder lage temperaturen worden bewaard. De bedrijven zeggen nieuwe data naar de Amerikaanse toezichthouder FDA te hebben gestuurd waaruit zou blijken dat het middel ook bij temperaturen van -25 tot -15 graden stabiel blijft.
Delen per e-mail
Pfizer en BioNTech vragen de FDA om de richtlijnen voor de opslag van het coronavaccin aan te passen. Dan kan het vaccin tot twee weken onder die temperaturen worden opgeslagen. Als de toezichthouder daartoe besluit, wordt distributie van het middel veel eenvoudiger. Het vaccin wordt momenteel opgeslagen bij temperaturen van 60 tot 80 graden onder nul. Het kan zo een half jaar worden bewaard.
De vaccins van Pfizer/BioNTech worden vanwege die vereiste verscheept in speciale containers. Daar zit droog ijs in om de middelen koud genoeg te houden. Opslag op de lange termijn kan nu een uitdaging zijn voor landen die daar de infrastructuur niet voor hebben.
Pfizer en BioNTech zeggen dat ze hun nieuwe onderzoeksgegevens ook naar andere toezichthouders gaan sturen. Dat gebeurt in de komende weken. Het middel wordt ook in ons land gebruikt.
Overdraagbaar
Er is overigens nog meer nieuws over het vaccin, want uit twee Israëlische studies blijkt dat mensen die zijn ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech, het coronavirus veel minder snel overdragen. Dat betekent dat de vaccins mogelijk niet alleen voorkomen dat mensen ziek worden, maar ook dat ze andere personen veel minder snel besmetten.
Het virus zou bij ingeënte mensen zonder symptomen 89,4 procent minder overdraagbaar zijn. Bij patiënten die wel symptomen hebben ligt dat percentage zelfs nog hoger, op 93,7. Dat staat in een data-analyse van Pfizer en het Israëlische ministerie van Volksgezondheid waar persbureau Reuters de hand op heeft kunnen leggen. De cijfers zijn nog niet gepubliceerd.
Ook een afzonderlijke studie leverde goed nieuws op. Onderzoekers van het Sheba Medical Center concludeerden dat 7.214 ingeënte ziekenhuismedewerkers het virus na 15 tot 28 dagen veel minder snel overdroegen. Het gaat om een reductie van 85 procent bij besmette mensen met symptomen. Als ook asymptomatische patiënten worden meegerekend, gaat het om een afname van 75 procent.
“Of het uiteindelijk gaat om een reductie van 75 procent of 90 procent is niet belangrijk. Het is een enorme afname van de overdraagbaarheid”, zei een door Reuters geraadpleegde expert van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. “Het betekent dat niet alleen de gevaccineerde persoon bescherming geniet. Hun omgeving wordt ook beschermd.”
Een epidemioloog van de universiteit van Tel Aviv benadrukte dat meer onderzoek nodig is. Hij zei dat de studie van Sheba belangrijk is, maar was gericht op één medische instelling en een beperkte groep mensen. Ook de gegevens van het ministerie vereisen volgens de deskundige vervolgonderzoek, al zou het wel gaan om bemoedigende cijfers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Europa kan antitrustonderzoek beginnen als bedrijven uit EU verdwijnen
-
Vaccinatieteller België: zo ver staat ons land met de vaccins, en hier staan we in vergelijking met het buitenland
De strijd tegen het coronavirus is nog niet gewonnen, maar er is perspectief. Tegen september van dit jaar moet de hele Belgische bevolking gevaccineerd zijn, in Vlaanderen mogelijk zelfs tegen de zomer. Ook elders moet massale vaccinatie voor groepsimmuniteit helpen zorgen. Op deze pagina houden we u continu op de hoogte van de vaccinaties in België en in het buitenland. Ook ontdekt u waar u zich binnenkort kan laten vaccineren. -
3
Gedragscode beschermt ex-kankerpatiënten bij afsluiten arbeidsongeschiktheidsverzekering
Wanneer iemand een verzekering gewaarborgd inkomen aanvraagt, mogen verzekeraars geen rekening meer houden met een kankeraandoening waarvan de behandeling al meer dan tien jaar geleden succesvol is afgerond. Daarover hebben de leden van sectorfederatie Assuralia een bindende gedragscode opgesteld die in werking treedt op 1 februari 2022. Sinds februari 2020 bestaat zo'n "recht om vergeten te worden" al voor ex-kankerpatiënten bij schuldsaldoverzekeringen. -
-
Europa bestelt tot 600 miljoen extra vaccins bij Pfizer-BioNTech en Moderna
De Europese Commissie heeft nieuwe contracten gesloten met Pfizer-BioNTech en Moderna voor de aankoop van tot 600 miljoen bijkomende doses van hun coronavaccins. Dat heeft de Commissie woensdag bekendgemaakt. -
OVERZICHT. Iets minder patiënten in ziekenhuizen, kaap van 21.000 corona-overlijdens bereikt
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land blijft stijgen. Qua aantal nieuwe ziekenhuisopnames is er een lichte daling van 6 procent in vergelijking met de vorige periode. Ook het totale aantal Covid-19-patiënten is zeer lichtjes afgenomen. Er zijn nu 1.810 mensen (-1 procent) gehospitaliseerd, 316 patiënten (-2 procent) hebben intensieve zorgen nodig. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. -
Deze cognac handtassen moet je zeker hebben in je kledingkast
Hoeveel handtassen heb jij in je kast hangen? En hoeveel van die tassen gebruik je echt? Om nog meer miskopen te vermijden presenteren we je graag dé drie handtassen die iedere vrouw moet hebben. Eén ding hebben ze alvast met elkaar gemeen. Met hun warme cognactint passen ze bij iedere outfit. Ninashop.be selecteert haar favoriete cognac hantassen. -
7
China heeft nu officieel twee vaccins tegen Covid-19
De Chinese gezondheidsautoriteiten hebben een tweede Chinees vaccin tegen COVID-19 goedgekeurd. Het middel van Sinovac Biotech is een variant van een in december goedgekeurd vaccin van Sinopharm.