Hulpverleners meten de temperatuur van een passagier op de luchthaven van Milaan.
Volledig scherm
Hulpverleners meten de temperatuur van een passagier op de luchthaven van Milaan. © EPA

Uw belangrijkste vragen over corona beantwoord: wie loopt het meest risico? Hoe bescherm je je? Wanneer verdwijnt het virus?

U hebt massaal gereageerd op onze oproep om vragen binnen te sturen over het coronavirus. Uit de meer dan 3.000 inzendingen hebben we de vijf belangrijkste vragen hieronder beantwoord.

 1. Groot-Brittannië bant reizigers uit zes Afrikaanse landen om nieuwe variant die “ergste tot nu toe kan zijn”

  Groot-Brittannië bant reizigers uit zes Afrikaanse landen om nieuwe variant die “ergste tot nu toe kan zijn”

  In Zuid-Afrika is een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt. Dat hebben wetenschappers bekendgemaakt. Het Verenigd Koninkrijk plaatst zes Afrikaanse landen (Zuid-Afrika, Namibië, Lesotho, Botswana, Eswatini en Zimbabwe) op de rode lijst uit bezorgdheid om de nieuwe variant. Alle vluchten naar die landen worden opgeschort en terugkerende Britse reizigers moeten in quarantaine op hotel. Experts zeggen dat de nieuwe variant “de ergste tot nu toe kan zijn”.
 1. Boosters blijken nog pak beter te beschermen dan volledige vaccinatie volgens nieuwe studie: hoe goed ze wel werken is te zien in Israël
  Play
  249

  Boosters blijken nog pak beter te beschermen dan volledige vaccinatie volgens nieuwe studie: hoe goed ze wel werken is te zien in Israël

  Volgens een nieuwe studie uit het Verenigd Koninkrijk zouden de boostervaccins onze immuniteit tegen het coronavirus niet alleen verbeteren, maar zelfs beter maken dan de bescherming die we origineel kregen na een volledige vaccinatie. Hoe goed ze wel werken, is duidelijk te zien in Israël, waar intussen meer dan 40 procent van de bevolking een extra prik gekregen heeft.
 2. Vandenbroucke: “Wat mij betreft kunnen kinderen vanaf vijf jaar al in januari gevaccineerd worden”
  Play

  Vandenbrou­c­ke: “Wat mij betreft kunnen kinderen vanaf vijf jaar al in januari gevacci­neerd worden”

  Als het van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) afhangt, wordt de inenting van kinderen van vijf tot elf jaar tegen het coronavirus in januari ingepland in de vaccinatiecampagne. Dat zei hij vanmiddag aan ‘Villa Politica’. Voor een formele beslissing is het echter nog wachten op een advies van de Hoge Gezondheidsraad en het Comité voor Bio-ethiek. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) zette eerder al het licht op groen.

Wetenschap & Planeet