De Amerikaanse tiener Julian Glenn liep in 2003 de apenpokken op. Hij zou het virus gekregen hebben van zijn huisdier, een prairiehond. Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
De Amerikaanse tiener Julian Glenn liep in 2003 de apenpokken op. Hij zou het virus gekregen hebben van zijn huisdier, een prairiehond. Beeld ter illustratie. © AP

Tweede geval van apenpokken in Nederland vastgesteld

Het apenpokkenvirus is bij een tweede persoon in Nederland vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De tweede positieve testuitslag kwam zaterdag binnen, nadat op vrijdag ook al iemand het virus onder de leden bleek te hebben. Het RIVM geeft geen informatie over de beide patiënten.

 1. Ziekenfonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzekering aangewezen?
  Spaargids.be

  Zieken­fonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzeke­ring aangewezen?

  De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent meteen ook weer dat vele duizenden kinderen op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging, over sportvakanties, tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is je kind in dat geval voldoende verzekerd? Spaargids.be noteert wat je zeker moet weten.
 2. Experts beantwoorden vragen die rijzen nu apenpokkenvirus in België opduikt: “Zes patiënten hebben op dezelfde vlucht gezeten”
  PREMIUM

  Experts beantwoor­den vragen die rijzen nu apenpokken­vi­rus in België opduikt: “Zes patiënten hebben op dezelfde vlucht gezeten”

  Nu België al drie bevestigde cases telt, rijzen er nog meer vragen over de gevaren van het apenpokkenvirus. Moeten we dit zien als een seksueel overdraagbare ziekte? Wat weten we al uit de contactopsporing? Zijn oudere Belgen nog immuun door hun pokkenvaccinatie? Moet ons land het vaccin tegen apenpokken bestellen? Vaccinoloog Pierre Van Damme (UZA) en Steven Callens, specialist infectieziekten van het UZ Gent, beantwoorden elf essentiële vragen.
 1. Zitten we met een nieuwe gezondheidscrisis? Experts beantwoorden 9 belangrijke vragen over de opstoot van apenpokken
  PREMIUM

  Zitten we met een nieuwe gezond­heids­cri­sis? Experts beantwoor­den 9 belangrij­ke vragen over de opstoot van apenpokken

  Sinds half mei duiken in Europa en Amerika besmettingen op met het zeldzame apenpokkenvirus. En vandaag is ook de eerste besmetting in ons land vastgesteld. Wat grote zorgen baart, is dat het virus nu buiten Afrika van mens tot mens gaat. Dat is nooit eerder gezien. Bovendien verspreidt de zeldzame ziekte zich als een olievlek. Amper zes dagen (!) na de eerste melding uit het Verenigd Koninkrijk aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zijn nu al zes westerse landen getroffen met in totaal 32 bevestigde gevallen en nog eens 69 verdachte gevallen. Wat komt er op ons af?

Wetenschap & Planeet