Tuberculose binnenkort weer dodelijkste infectieziekte ter wereld
Tuberculose (tbc) is goed op weg om weer de dodelijkste infectieziekte ter wereld te worden. Door de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de vluchtelingenstroom verspreidt de ziekte zich opnieuw gemakkelijker. Daarvoor waarschuwt Damiaanactie, niet toevallig op wereldtuberculosedag. Uit de meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat het aantal diagnoses in 2021 wereldwijd met 5 procent is gestegen.
Volgens de WHO raakten in 2021 zowat 10,6 miljoen besmet met tuberculose en stierven 1,6 miljoen mensen aan de ziekte. Tbc is daarmee de op één na dodelijkste infectieziekte ter wereld, na Covid-19. Maar volgens Damiaanactie herovert tbc snel terrein, zeker nu de coronapandemie over zijn hoogtepunt heen is.
“Inspanningen tenietgedaan”
Net die coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat nationale tuberculoseprogramma’s in 2020 en 2021 veel minder mensen konden opsporen en behandelen dan de jaren voordien. Patiënten die wel al in behandeling waren, konden die door de pandemie vaak noodgedwongen niet verderzetten. “Dat heeft de inspanningen van de voorbije veertien jaar tenietgedaan”, onderstreept de ngo.
Tuberculose verspreidt zich over heel de wereld, maar slaat het gemakkelijkst toe bij mensen die in kwetsbare omstandigheden leven. Ook in ons land is het aantal diagnoses in 2021 met 5 procent toegenomen en krijgen jaarlijks zowat 800 à 900 mensen te horen dat ze tbc hebben. Eén op de drie gevallen bevindt zich in onze hoofdstad en 20 procent daarvan is dakloos. Damiaanactie benadrukt dat crisissituaties, zoals oorlog, pandemie en migratie als een motor werken voor de verspreiding van de ziekte.
“Grote uitdaging”
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft als doel om de tuberculose-epidemie tegen 2035 onder controle te brengen. Maar dat is volgens Damiaanactie “een grote uitdaging” aangezien slechts 60 procent van de geschatte gevallen wordt gevonden en dus behandeld kan worden. “Om tbc stop te zetten, moeten we alle tbc-patiënten vinden en behandelen”, aldus de ngo. Acties om de epidemie te bestrijden, moeten dus wereldwijd opgevoerd worden.
Tbc is een erg besmettelijke en dodelijke infectieziekte die vooral de longen aanvalt. Ze komt ook voor in de wervelkolom, de nieren of de lymfeklieren. Vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen het risico de ziekte te krijgen. De bacteriën zitten in microdruppels die vrijkomen bij het ademen, hoesten of niezen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
-
PREMIUM
Biedt de ‘natuurlijke vijand’ van bacteriën een alternatief voor antibiotica? “We zouden weleens aan het begin van een revolutie kunnen staan”
Microbioloog Stan Brouns bestudeert de eeuwenoude strijd tussen virussen en bacteriën. En dat is niet alleen interessant voor de wetenschappelijke ,maar ook voor de medische wereld. Want veel bacteriën zijn ondertussen resistent tegen antibiotica. In dat geval biedt fagentherapie mischien wel een interessant alternatief. -
Spaargids.be
Deze bank biedt nu tot 2,5 procent rendement op je spaarcenten
Bij heel wat banken wordt er nog getwijfeld om de rentes op spaargeld - flink - te verhogen. Bij Santander Consumer Bank is dat echter niet het geval. Daar verhoogde men gisteren (5 juni) de rente naar ruim 2%. Hiermee is deze Spaanse bank nu dé uitschieter wat betreft spaarrendementen binnen ons land. Spaargids.be overloopt de nieuwe cijfers. -
-
PREMIUM
Verspil geen tijd en geld aan wondermiddeltjes tegen hooikoorts: wij zochten uit wat wel en niét werkt
-
PREMIUM
Andy Peelman kiest voor vasectomie: hoe gebeurt die ingreep en is er een (minder definitief) alternatief?
Andy Peelman onthulde in een interview dat hij een afspraak heeft voor een vasectomie, een sterilisatie bij de man. Hij moet enkel nog bevestigen aan de uroloog dat hij “echt zeker is”. Want wat als je later toch nog een kinderwens hebt? En hoe gebeurt zo’n operatie eigenlijk? Uroloog Peter Dekuyper van het AZ Maria Middelares in Gent geeft uitleg bij de knip in de zaadleiders: “Als je de ingreep laat doen, moet je er eigenlijk van uitgaan dat ze definitief is.” -
Drie baby’s kregen vroege diagnose van spierziekte waaraan ook baby Pia lijdt door screening bij geboorte
De afgelopen vijf maanden is in Vlaanderen bij drie baby’s de zeldzame spierziekte SMA vastgesteld na een screening bij hun geboorte. Dat meldt VRT NWS. Sinds december vorig jaar worden alle pasgeboren kinderen getest op SMA, de erfelijke spierziekte die enkele jaren geleden onder de aandacht kwam met baby Pia. -
PREMIUM
Long covid? Wetenschap weet nog maar 2 dingen zeker (maar onderzoekt veel)