Stéphane Bancel, CEO van biotechbedrijf en vaccinmaker Moderna.
Volledig scherm
Stéphane Bancel, CEO van biotechbedrijf en vaccinmaker Moderna. © AFP

Topman Moderna: “Vaccin waarschijnlijk minder sterk tegen omikron”

Het is onwaarschijnlijk dat de huidige coronavaccins even effectief zullen zijn tegen de nieuwe omikronvariant. Dat zegt de topman van biotechbedrijf en vaccinmaker Moderna, Stéphane Bancel, tegen de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens hem kan het ook maanden duren voordat producenten genoeg coronavaccins kunnen maken die wel optimaal werken tegen de nieuwe variant.

1 reactie

 • Philippe Vanderauwera

  2 maanden geleden
  Gisteravond kwam er op tv een viroloog uitleggen dat er momenteel geen enkel land over voldoende virusstam van deze nieuwe variant beschikt om ook maar enige voorspelling te kunnen doen, wat ik al veel aannemelijker vind dan al deze paniekzaaierij. Maarja, voor deze jongen rinkelt de kassa alweer!
 1. Binnenkort maandelijkse afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?
  Mijnenergie

  Binnenkort maandelijk­se afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?

  Het maandelijkse voorschot dat je momenteel voor gas en elektriciteit betaalt, ligt mogelijk een stuk lager dan je werkelijke verbruikskosten. Het vele telewerk en de sterk gestegen energieprijzen zijn hierbij de boosdoeners. Is dit het geval, krijg je straks een gepeperde afrekening gepresenteerd. Om zulke onaangename verrassingen evenwel te vermijden, moeten de grootste energieleveranciers hun klanten binnenkort de keuze bieden om maandelijks af te rekenen op basis van hun reële verbruik van die maand. Mijnenergie.be zoekt uit of dat voor iedereen een slimme keuze is.
 2. Kunnen we nog op reis tijdens kerstvakantie? Beschermt boosterprik voldoende tegen omikronvariant? Vaccinoloog Pierre Van Damme geeft antwoord

  Kunnen we nog op reis tijdens kerstvakan­tie? Beschermt booster­prik voldoende tegen omikronva­ri­ant? Vaccino­loog Pierre Van Damme geeft antwoord

  De omikronvariant wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als “zeer verontrustend" omschreven. De nieuwe variant zou een pak besmettelijker zijn dan de deltavariant en telt enkele opvallende mutaties op het spike-eiwit, het onderdeel van het virus dat herkend wordt door de vaccins. Verder is nog niet veel geweten over de nieuwe variant en dat leidt tot vele vragen. Vaccinoloog Pierre Van Damme geeft een antwoord.
 1. Van Ranst maakt het rapport na 1 jaar vaccineren tegen corona: “Andere landen zijn jaloers op ons”
  Play

  Van Ranst maakt het rapport na 1 jaar vaccineren tegen corona: “Andere landen zijn jaloers op ons”

  Na één jaar vaccineren hebben 8,8 miljoen Belgen (76 procent van de volledige bevolking) twee coronavaccins gekregen, vier miljoen Belgen kregen al een derde prik. “We mogen tevreden zijn met het resultaat. Ook met de snelheid waarmee de boosterprikken gezet worden”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) bij HLN LIVE. Bekijk hierboven het gesprek met Van Ranst bij HLN LIVE.
 2. Conflict, geheimen en onverwerkte trauma’s: vijf disfunctionele families uit streamingland
  Streamz

  Conflict, geheimen en onverwerk­te trauma’s: vijf disfunctio­ne­le families uit streaming­land

  Tijdens de feestdagen oprecht genoten van alle familiebijeenkomsten? Dan hebt u het gelukkig meer getroffen dan de gezinnen die deze week aan bod komen in onze Kijkgids. Naar aanleiding van de terugkeer naar de heerlijk hypocriete wereld van televangelisten in ‘The Righteous Gemstones’ (Streamz) gingen wij immers op zoek naar de meest disfunctionele tv-families. Met de door demonen gekwelde Rayburns (‘Bloodline’, Netflix), de herenigde Bennetts (‘The Ranch’, Netflix), de rotverwende Bluths (‘Arrested Development’, Hulu) en de met ijzeren hand regerende Al-Fayeeds (‘Tyrant’, Disney+) komt u alvast geen drama tekort.

Wetenschap & Planeet