Toonaangevend medisch vakblad: “Risico op besmetting via oppervlaktes wordt overdreven”
Het risico dat iemand kan besmet worden met het coronavirus via oppervlaktes, wordt overdreven omdat enkele studies te weinig gelijkenis vertonen met situaties uit het echte leven. Dat schrijft een professor microbiologie van de New Jersey Medical Shool in het toonaangevende vakblad The Lancet.
Algemeen werd aangenomen dat het coronavirus twee à drie dagen kan overleven op plastic of metalen oppervlakken, maar dat de besmettelijkheid na een zevental uur zou verdwijnen. Het coronavirus overleeft daarnaast gemiddeld zo’n drie uur op gladde oppervlakken en materialen zoals deurklinken, leuningen en tafels.
Maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde in mei dat het nog altijd niet bewezen is dat mensen besmet kunnen raken door bijvoorbeeld een deurklink, lichtschakelaar of een computerklavier aan te raken. Maar toch raadde ze aan om oppervlaktes steeds te desinfecteren.
Professor microbiologie Emanuel Goldman zet in The Lancet die stelling nu kracht bij. Hij schrijft dat de concentraties virus in enkele onderzoeken veel hoger lagen dan de hoeveelheid druppeltjes in “echte situaties”.
“De hoeveelheid virus die zich daadwerkelijk op oppervlakken afzet, is kleiner”, aldus Goldman. “Naar mijn mening is de kans op overdracht door levenloze oppervlakken erg klein.” In gevallen waarin een besmet persoon hoest of niest op het oppervlak, en iemand anders dat oppervlak binnen 1 à 2 uur aanraakt na de hoest -of niesbui, is wel nog kans op besmetting.
“Hoewel het desinfecteren van oppervlakken en het gebruik van handschoenen goede voorzorgsmaatregelen zijn, vooral in ziekenhuizen, geloof ik dat oppervlakten die gedurende enkele uren niet in contact zijn geweest met een geïnfecteerde drager geen meetbaar risico op overdracht inhouden”, schrijft Goldman ook nog.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijten die seks hebben in onze gezichtsporiën met uitsterven bedreigd (en dat is geen goed nieuws)
Ze leven diep in de huid van ons gezicht, wimpers en tepels. In haarzakjes. Vandaar de naam: haarfollikelmijt of Demodex folliculorum. Maar ‘s nachts verlaten deze organismen van amper 0,3 mm onze poriën en kruipen ze over ons gezicht, op zoek naar een ander haarzakje. Niet zomaar, blijkt nu uit een nieuwe studie, die het DNA van de haarfollikelmijt voor het eerst heeft gesequencet. Ze doen het om seks te hebben met een partner. -
PREMIUM
1 op de 10 mensen krijgt ooit te maken met reuma: “Als de pijn en stramheid erger worden, moet je aan de alarmbel trekken”
-
Deze 12 tassen zijn perfect voor vakantie én dagelijks gebruik
De ideale vakantietas vinden is geen sinecure. Je reisgezel moet licht, praktisch en voldoende ruim zijn, bij verschillende outfits passen en liefst ook nog eens klasse uitstralen. Slimme fashionista’s kiezen voor een tas waar je ook na je vakantiepret nog plezier aan hebt. Wij tippen twaalf handtassen waar je gegarandeerd mee scoort en blijft scoren. -
-
Livios
Meer privacy én groen in je tuin? Deze natuurlijke afscheidingen plaats je in een wip
Droom je van een tuin die je een vakantiegevoel geeft? Dan is één van je vereisten waarschijnlijk ook dat je buren geen inkijk hebben. Bouwsite Livios lijst tien oplossingen op waarmee je in een handomdraai voor meer groen en privacy in je tuin zorgt. -
Wetenschappers luiden de alarmbel: “WHO negeert besmetting via aerosolen, nochtans zijn we 100 procent zeker”
Meer dan tweehonderd wetenschappers stellen zich vragen bij het officiële standpunt van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de oorzaken van besmetting met het coronavirus. In een open brief, die volgende week wordt gepubliceerd, dringen ze aan op meer aandacht voor verspreiding via aerosolen. -
2
Derde van de gehospitaliseerde Covid-patiënten heeft na één jaar hartafwijking
Hoewel Covid-19 overwegend een milde griepachtige ziekte is, kan er een aanzienlijke impact zijn op het cardiovasculaire systeem. Vooral -maar niet enkel- bij oudere patiënten met reeds bestaande cardiovasculaire of luchtwegaandoeningen en andere chronische ziekten. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van cardioloog Maria Luiza Luchian (UZ Brussel). Haar onderzoek toonde aan dat een doorgedreven screening van gehospitaliseerde Covid-patiënten op lange termijn leidt tot een betere risico-inschatting voor hart- en vaatziekten. -
Amerikaanse experts positief over inenting baby's tegen coronavirus
Experts die de Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA adviseren, vinden het verantwoord om de vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech toe te dienen aan heel jonge kinderen. De formele goedkeuring door de FDA en gezondheidsdienst CDC wordt snel verwacht na het unanieme advies. De eerste prikken kunnen eind volgende week al worden gezet.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerErwin Schauvliege
Gino Denil