Een gezondheidswerker ontsmet een tafel.
Volledig scherm
Een gezondheidswerker ontsmet een tafel. © AP

Toonaangevend medisch vakblad: “Risico op besmetting via oppervlaktes wordt overdreven”

Het risico dat iemand kan besmet worden met het coronavirus via oppervlaktes, wordt overdreven omdat enkele studies te weinig gelijkenis vertonen met situaties uit het echte leven. Dat schrijft een professor microbiologie van de New Jersey Medical Shool in het toonaangevende vakblad The Lancet.

2 reacties

 • Erwin Schauvliege

  2 jaar geleden
  Sedert het begin dan de coronacrisis heeft nog geen enkele viroloog zich uitgelaten over de besmettelijkheid van het virus via verse levenswaren, vb vers vlees,charcuterie (dit wordt eerst op de hand gelegd vooraleer men het op het papiertje deponeert), kazen, enz. En nu rijst er ook de vraag over de besmettingsgraad via spoelwater in cafés en pubs gezien die mensen geen apparatuur hebben om die glazen met veel detergenten aan 60 graden te wassen. Maar geen viroloog te horen ... Enige reden ?
 • Gino Denil

  2 jaar geleden
  En weet men hoeveel virus men moet binnen krijgen om besmet te geraken. Gezien de zeer snelle vermenigvuldiging - tientallen keren sneller dan SARS - zijn er dat misschien wel heel weinig. Door die snelheid krijgt het lichaam ook weinig tijd om afdoend te reageren. Het enige wat wetenschappelijk vast staat is dat het zich in korte tijd heel snel kan verspreiden. En dat de landen met de strengste maatregelen en massale desinfectie het minst aantal doden en besmettingen hebben.
 1. Derde van de gehospitaliseerde Covid-patiënten heeft na één jaar hartafwijking
  2

  Derde van de gehospita­li­seer­de Co­vid-patiënten heeft na één jaar hartafwij­king

  Hoewel Covid-19 overwegend een milde griepachtige ziekte is, kan er een aanzienlijke impact zijn op het cardiovasculaire systeem. Vooral -maar niet enkel- bij oudere patiënten met reeds bestaande cardiovasculaire of luchtwegaandoeningen en andere chronische ziekten. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van cardioloog Maria Luiza Luchian (UZ Brussel). Haar onderzoek toonde aan dat een doorgedreven screening van gehospitaliseerde Covid-patiënten op lange termijn leidt tot een betere risico-inschatting voor hart- en vaatziekten.

Wetenschap & Planeet