Een psycholoog in gesprek met haar patiënte.
Volledig scherm
Een psycholoog in gesprek met haar patiënte. © ThinkStock

Toegang tot psychologische zorg moeilijker voor vrouwen en mensen in armoede

Vrouwen en mensen in armoede vinden vaak moeilijker hun weg tot psychologische zorg, hoewel zij net een groter risico lopen op psychologische problemen door de discriminatie die ze ondervinden. Dat blijkt vandaag uit een nieuwe studie van het CM Gezondheidsfonds.

 1. Hoelang kan je zonder jezelf te wassen? En hoe was je jezelf het best? “Let op met douchegels die te veel schuimen”
  PREMIUM

  Hoelang kan je zonder jezelf te wassen? En hoe was je jezelf het best? “Let op met douchegels die te veel schuimen”

  Op koude dagen als deze willen we – ondanks de energiecrisis – liefst enkele minuutjes langer onder onze warme douchestraal staan. Maar is het wel nodig om je elke dag te wassen? Hoe vaak was je jezelf het best, en wat gebeurt er als je je te weinig wast? We vroegen het aan dermatoloog Reinhart Speeckaert (UZ Gent). “Een goede graadmeter voor je douchegel: schuimt het? Dan droogt het de huid uit.”
 2. Hoe onderscheid je tussen narcisme en eigenliefde? “Mannen hebben meer narcistische trekken dan vrouwen”
  PREMIUM

  Hoe onder­scheid je tussen narcisme en eigenlief­de? “Mannen hebben meer narcisti­sche trekken dan vrouwen”

  Donald Trump, Kanye West, Cristiano Ronaldo en de ex van je beste vriendin, het lijkt wel alsof er nooit meer narcisten waren dan nu. Gek is dat niet, verhelderen twee narcisme-experts: “Niemand is 100 procent niet-narcistisch. We bezitten die karaktertrek allemaal.” En maar goed ook, want eigendunk helpt je vooruit in het leven. De experts lichten toe hoe, en geven aan waar de grens tussen gezonde en toxische eigenliefde ligt. “De helft van de narcisten raakt van hun diagnose verlost.”
 3. We worstelen massaal met faalangst: zo herken je of jij het ook voelt en experts leggen uit wat je eraan kan doen
  PREMIUM

  We worstelen massaal met faalangst: zo herken je of jij het ook voelt en experts leggen uit wat je eraan kan doen

  Faalangst is een ‘ziekte van deze tijd’, zeggen experts. 1 op de 4 studenten zou er een zware vorm van ervaren en ook veel volwassenen blijven erdoor ter plaatse trappelen. Stel je taken vaak lang uit? Werk je je te pletter om ze tot een goed eind te brengen? Twee experts lichten toe hoe je jouw vorm van faalangst herkent — er zijn er twee — en hoe je een pak stress wegneemt door ‘faalmoediger’ te worden. “Deel eens met een ‘faal-cv’ je mislukkingen in plaats van je successen.”