Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © AP

Tests met kankerdodend virus lijken veelbelovend: “Ik kreeg al palliatieve zorg, maar nu ben ik genezen”

Er is een nieuwe vorm van kankertherapie gestart in Groot-Brittannië waarbij men gebruik maakt van een virus om schadelijke kankercellen te infecteren en te vernietigen. Volgens de Britse wetenschappers zijn de eerste proeven op mensen veelbelovend.

 1. Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
  Tweakers

  Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen

  Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest.
 2. Slaap je beter met een verzwarend deken? Kinesist geeft advies: “Het werkt als een knuffel voor een pasgeborene”
  HLN Shop

  Slaap je beter met een verzwarend deken? Kinesist geeft advies: “Het werkt als een knuffel voor een pasgebore­ne”

  Slaap je slecht door stress, angstgevoelens of andere medische klachten? Dan biedt een verzwarend deken misschien wel verlichting. Dit bijzondere item claimt je een betere nachtrust te bezorgen én je gezondheid een boost te geven. Maar kan een ander deken jouw welzijn écht bevorderen? Hoe gaat dat in zijn werk? En heeft iedereen er baat bij? HLN Shop vroeg raad aan Laurens Habers, sportkinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen.
 1. Welke medicijnen zijn verborgen dikmakers? “Sommige middelen verminderen de verzadiging, waardoor je maar blijft eten”
  PREMIUM

  Welke medicijnen zijn verborgen dikmakers? “Sommige middelen verminde­ren de verzadi­ging, waardoor je maar blijft eten”

  Wanneer mensen wat gewicht bijkomen, wordt één factor vaak over het hoofd gezien: medicijnen. “Geneesmiddelen kunnen effectief als bijwerking hebben dat je verzwaart”, zegt apotheker Matthieu Van der Beken. “Maar in sommige behandelingen zijn de voorgeschreven middelen ook wel écht nodig.” Over welke medicatie gaat het? En hoe pak je dat best aan als je merkt dat je er last van hebt? De apotheker schept duidelijkheid.
 2. Tegen 2026 willen longartsen screening naar longkanker bij Vlaamse bevolking: “Vroegtijdig opsporen zorgt voor kwart minder sterfgevallen”
  PREMIUM

  Tegen 2026 willen longartsen screening naar longkanker bij Vlaamse bevolking: “Vroegtij­dig opsporen zorgt voor kwart minder sterfgeval­len”

  In Nederland loopt de komende maanden een onderzoek bij (ex-)rokers om longkanker vroegtijdig op te sporen. Ook in Vlaanderen willen longartsen een screening invoeren bij hoogrisicopatiënten, zoals nu al voor borstkanker en darmkanker gebeurt. De Vlaamse Werkgroep Longkankerscreening hoopt tegen 2026 een dossier in te dienen bij de Vlaamse overheid. “Patiënten bij wie longkanker vroeg ontdekt wordt, hebben een hogere levensverwachting.”