Tamara (20) kan niet naar buiten in deze kou: “Ik heb het syndroom van Raynaud”
De winterpret betekent voor de Nederlandse Tamara vooral binnenblijven. Omdat ze het syndroom van Raynaud heeft worden haar vingers paars van de kou.
Delen per e-mail
Over een paar dagen heeft ze een sollicitatie, maar daar ziet ze erg tegenop. Dan moet ze door het koude winterse landschap fietsen, zoals we dat sinds zondag kennen.
Voelt als handicap
Tamara (20) schaamt zich niet, voor de duidelijkheid. Maar ze vindt het niet leuk om bij zo’n sollicitatiegesprek aan te komen met paarse vingers. “Kijk, het is geen handicap, maar zo voelt het soms wel.”
Het syndroom van Raynaud is een vaatziekte die de doorbloeding in vooral vingers en tenen verslechtert. Tamara, afgestudeerd aan de opleiding Mediaredactie, heeft het vooral bij haar vingers. “Dus bij een plotseling temperatuurverschil merk ik meteen dat m’n vingers van kleur veranderen. Dat kan dus al gebeuren als ik iets uit de koelkast pak. Of als ik de douche aanzet en m’n vingers onder de koude stralen houd.”
Winter is verschrikkelijk
Zodra Tamara iets kouds aanraakt beginnen haar vingers dus koud te worden. “Ze kleuren eerst wit, maar al snel blauw en zelfs paars. Echt”, benadrukt ze. “Uiteindelijk begint het ook zeer te doen en gaan ze tintelen. Dan doet ‘t ook echt pijn.” Wat Raynaud veroorzaakt bij mensen is onbekend. De bloedsomloop kan wel gestimuleerd worden door bijvoorbeeld te wandelen.
Waar veel Nederlanders zich verheugden op winterse dagen met veel sneeuw, had Tamara dit juist niet. “Ik heb geen hekel aan sneeuw. Alleen is naar buiten gaan voor mij een groot ongemak. M’n vingers zullen niet afsterven ofzo, dat is overdreven. Maar ik moet wel oppassen.”
Voor Tamara is de periode tussen de herfst en lente eigenlijk verschrikkelijk. “Bij 4 graden doe ik al handschoenen aan en een muts op. Ze kijken me dan raar aan, ja. Ik krijg het nou eenmaal snel koud.” Voordat Tamara de hond wil uitlaten, checkt ze altijd de temperatuur buiten.
‘Heb het geaccepteerd’
De komende winterse dagen hoeft ze zich daar geen zorgen over te maken. Zij blijft binnen en haar ouders laten de hond uit. “Tuurlijk wil ik weer naar buiten. Maar in deze situatie gaat dat niet.” De dikke skiwanten die ze heeft kunnen niet voorkomen dat ze dan last krijgt van haar vaataandoening.
Vroeger baalde ze er enorm van dat ze Raynaud had. “Dan speelde ik met vriendjes op het schoolplein en schrokken ze dat mijn vingers verkleurden. En dan ben ik óók nog slechthorend.”
“Inmiddels heb ik het geaccepteerd”, zegt Tamara, die er open over wil zijn. Ook in de hoop dat meer mensen begrijpen wat voor invloed het op haar leven heeft.
“Ik ben 20 en kan hier niks aan doen. Beter wordt het snel weer warmer in Nederland, zodat m’n vingers weer rood kleuren, wat betekent dat de doorbloeding goed is. Ik kijk eigenlijk heel erg, waarschijnlijk meer dan anderen, uit naar komende zomer.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Pierre Van Damme: “Alle vaccins in ons land zijn bijzonder werkzaam, ook tegen Britse variant”
Alle coronavaccins die in ons land gebruikt worden, zijn bijzonder werkzaam, ook tegen de Britse variant. Dat benadrukte vaccinoloog Pierre Van Damme, lid van de taskforce vaccinatie, tijdens de wekelijkse briefing over de vooruitgang van de vaccinatiecampagne in ons land. Het AstraZeneca-vaccin wordt voorlopig niet toegediend bij 55-plussers, maar Van Damme benadrukt dat dat niet wil zeggen dat het voor hen niet werkt. -
Wat moet ik doen met 100.000 euro aan spaargeld?
-
73
Ondanks negatief imago is AstraZeneca-vaccin bijna zo effectief als concurrenten (én stukken goedkoper en makkelijk te bewaren)
Ons land bestelde 7,5 miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin, maar dat vaccin wordt steeds vaker weggezet als “brol”. Omdat het minder zou beschermen dan de andere vaccins. “Onzin”, zeggen alle specialisten. Gevaccineerden die besmet raken met corona hebben een net iets grotere kans om een paar dagen koorts te ontwikkelen, maar dat is het dan ook. -
-
3
Gedragscode beschermt ex-kankerpatiënten bij afsluiten arbeidsongeschiktheidsverzekering
Wanneer iemand een verzekering gewaarborgd inkomen aanvraagt, mogen verzekeraars geen rekening meer houden met een kankeraandoening waarvan de behandeling al meer dan tien jaar geleden succesvol is afgerond. Daarover hebben de leden van sectorfederatie Assuralia een bindende gedragscode opgesteld die in werking treedt op 1 februari 2022. Sinds februari 2020 bestaat zo'n "recht om vergeten te worden" al voor ex-kankerpatiënten bij schuldsaldoverzekeringen. -
Heb je een bouwvergunning nodig om een zwembad te plaatsen?
-
Livios
Maak je terras helemaal klaar voor de lente met deze tips
De zachte temperaturen van de laatste dagen doen ons al dromen van de lente. Maar is je terras daar ook al klaar voor? Vaak kan dit na de winter een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven. Met deze tips van bouwsite Livios geniet je in geen tijd van de eerste lentezon! -
Kan je verslaafd raken aan oordopjes? “Die oorverdovende stilte went verraderlijk snel”
Tandenpoetsen, pyjama aandoen en oordopjes insteken. Wanneer de slaap moeilijk te vatten is door hinderlijke geluiden, lijken oordopjes wel een geschenk uit de hemel. Toch is dat niet altijd een goed idee. Rilana Cima, onderzoekster aan de KU Leuven, legt uit waarom.
8 reacties
wim Goossens
Jordan Mathews
Christian Moons
vanderpeypen jeannine
Willy Baute