workout fitness gym
Volledig scherm
PREMIUM
workout fitness gym © Shutterstock

“Superverspreider-evenementen” mogelijk verantwoordelijk voor 80 procent van coronabesmettingen

Veel infectieziekten verspreiden zich volgens de “20/80"-regel, waarbij de meerderheid van de gevallen veroorzaakt wordt door een beperkt aantal besmette individuen. Dat is onder meer zo bij hiv, de mazelen en ebola, maar ook de coronavirussen MERS en SARS. Wetenschappers vermoeden dat dit nu ook het geval is met Covid-19, zo blijkt uit een nieuwe studie.

59 reacties

 • Franky Dejaegher

  1 jaar geleden
  .Voor iedereen is covid nieuw ,maar er word hard gewerkt om het te kunnen onderdrukken .Weet je wat met al deze die de oplossing weten & iedereen niets kan goed doen . Los jullie het dan op het zal al veel minder zijn met al die groote bekken .
 • Jacques Hillaert

  1 jaar geleden
  Ik draag een mondmasker in elke gesloten ruimte ( thuis niet ) Op korte afstand , zelfs 1.5 m is het gemakkelijk om het virus te laten rond zweven, het kan geen kanten op en je bent dan een gewillige prooi
 • mark deleener

  1 jaar geleden
  Aan de meeste reacties is te lezen dat men nog steeds niet weet wat het virus is. Geen contact met vrienden,familie. Ik zie mensen auto rijden met handschoenen aan. Daar hebbe ze met gaan winkelen, daarbij hebben ze hun ganse auto besmet. Met dezelfde handschoenen frunikken ze aan een zelfgemaakte mondmasker dat geen enkele bescherming bied. De messten doen nu net alles om het virus te krijgen. Met 10 tallen op de kaai wandelen. Je moet thuis blijven tot er geen besmettingen meer zijn.
 • stef demeur

  1 jaar geleden
  Wie heeft al durven aantonen dat de zogezegde lockdownfeestjes voor een massa besmettingen hebben gezorgd? Niemand. Het virus was al in ons land vóór de krokusvakantie, ook de skiërs lagen dus niet aan de basis. Onze ouderen werden opgesloten met het virus erbij, dat is er gebeurd. Vandaar het hoge sterftecijfer in de WZC. De experts wisten het niet en nu nog niet, alleen maar gissen, tweede piek, derde piek, zo was het 100 jaar geleden, Dat weet ik inmiddels ook. We zien het wel.
 • Karel Van Beeck

  1 jaar geleden
  Hopelijk heeft men nu veel kunnen bijleren en kan het helpen bij een volgende mogelijke uitbraak,
 1. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).
 2. België praat met buurlanden over ‘reisbubbel’, maar ook deze grenzen gaan wellicht open
  PREMIUM

  België praat met buurlanden over ‘reisbubbel’, maar ook deze grenzen gaan wellicht open

  Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) heeft de voorbije dagen intensief overlegd met zijn Franse, Nederlandse, Duitse en Luxemburgse collega’s over een graduele opheffing van de beperkingen aan de gemeenschappelijke grenzen. Toerisme lijkt dan in de eerste plaats in de buurlanden mogelijk. Ook elders in Europa wordt druk overlegd over het openen van grenzen. Een overzicht.
 3. Risico op bloedklonters veel lager na vaccinatie dan wanneer iemand corona zelf oploopt

  Risico op bloedklon­ters veel lager na vaccinatie dan wanneer iemand corona zelf oploopt

  Het risico op het ontwikkelen van bloedklonters is veel lager na een vaccinatie tegen Covid-19 dan wanneer iemand de ziekte zelf oploopt. Dat blijkt uit de grootste studie tot nu toe naar de bijwerkingen van het vaccin. De resultaten werden gepubliceerd in het ‘British Medical Journal’. De medische gegevens van 29 miljoen mensen die hun eerste Pfizer- of AstraZeneca-dosis kregen, werden daarbij vergeleken met die van bijna 2 miljoen positief geteste mensen.

Wetenschap & Planeet