REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Studie: “Wie toch besmet raakt na volledige vaccinatie, bouwt superimmuniteit op”

Wie volledig gevaccineerd is en toch nog Covid-19 oploopt, bouwt een soort van “superimmuniteit” op. Dat beweren wetenschappers uit Oregon in een nieuwe studie. Ze voegen er wel meteen de waarschuwing aan toe dat gevaccineerden niet zelf een besmetting met het coronavirus moeten gaan opzoeken.

 1. Nóg besmettelijkere subtypes van omikron verspreiden zich ook in ons land, maar virologen nuanceren: “Niets zorgwekkends”
  Play

  Nóg besmette­lij­ke­re subtypes van omikron versprei­den zich ook in ons land, maar virologen nuanceren: “Niets zorgwek­kends”

  Zuid-Afrika heeft te kampen met de verspreiding van twee nieuwe subtypes van de omikronvariant van het coronavirus. De subvarianten, BA.4 en BA.5, lijken nog besmettelijker dan de vorige varianten. Ook in ons land zijn ze al aanwezig. Volgens viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) moeten we ons voorlopig geen zorgen maken. “Ik verwacht niet dat het op korte termijn voor problemen zal zorgen”, klinkt het. Ook viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) vreest niet meteen voor een nieuwe golf.
 2. Baby wordt elf weken vóór geboorte geopereerd aan open rug: "Alsof ik twee keer van hetzelfde kind beval”

  Baby wordt elf weken vóór geboorte geopereerd aan open rug: "Alsof ik twee keer van hetzelfde kind beval”

  “Alsof ik twee keer van hetzelfde kind ga bevallen.” Jaiden Ashlea drukt het wat sterk uit, maar de medische technologie achter haar delicate ingreep spreekt zeker en vast tot de verbeelding. Artsen voerden via een keizersnede een operatie uit aan de open rug van haar ongeboren baby. Daarna ging de foetus opnieuw de baarmoeder in voor de resterende elf weken van de zwangerschap.

Wetenschap & Planeet