Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © thinkstock

Studie VUB: oorzaak chronische pijn is vaak overgevoeligheid voor pijn

Een internationaal team van zeventien pijnexperten heeft voor een nieuwe doorbraak gezorgd in de bestrijding van chronische pijn. "We ontdekten dat overgevoeligheid voor pijn vaak de oorzaak is voor allerlei vormen van chronische pijn", vertelt VUB-professor Jo Nijs, die de leiding heeft over het project. De onderzoekers schuiven een persoonlijke behandeling naar voren als de oplossing.

 1. 8 op de 10 Belgen krijgen ooit (chronische) rugpijn: Lieven Maesschalck deelt zijn beste oefeningen om klachten tegen te gaan
  PREMIUM

  8 op de 10 Belgen krijgen ooit (chronische) rugpijn: Lieven Maesschal­ck deelt zijn beste oefeningen om klachten tegen te gaan

  Tachtig procent van de Belgische bevolking krijgt ooit te maken met rugpijn. En door het vele telewerk komen daar steeds meer gevallen bij. Nochtans kan je door alleen al meer te bewegen veel ellende voorkomen. “Doordat we te veel zitten onderbelasten we onze rug- en buikspieren, met pijn tot gevolg”, zegt kinesist Lieven Maesschalck. Hij en zijn team delen hun beste oefeningen om rugproblemen te voorkomen én te genezen.
 2. Arne (30) was een half jaar chronisch ziek door corona: “Ik geloof nu in de genezende kracht van het eigen lichaam”
  PREMIUM
  Antwerpen

  Arne (30) was een half jaar chronisch ziek door corona: “Ik geloof nu in de genezende kracht van het eigen lichaam”

  Arne Van Damme (30) uit Wilrijk geraakte in het begin van de coronacrisis besmet en was nadien meer dan een half jaar chronisch ziek. Wegens een gebrek aan voldoende officiële informatie zocht hij zelf naar behandelingsstrategieën om zichzelf te genezen. Ondertussen is hij volledig hersteld en vertelt hij over zijn ziekteverloop met ups en downs. “Ik kijk nu volledig anders naar gezondheid.”
 3. 1 op de 10 krijgt ooit reuma. “Het begint vaak sluimerend”: wat zijn de symptomen? En wie wordt het vaakst getroffen?
  PREMIUM

  1 op de 10 krijgt ooit reuma. “Het begint vaak sluimerend”: wat zijn de symptomen? En wie wordt het vaakst getroffen?

  Reumamedicijnen zouden de overlevingskansen van coronapatiënten verbeteren, maar klopt dat ook? Dokter Valérie Lambrecht, diensthoofd Reumatologie van het AZ Maria Middelares in Gent licht toe én vertelt alles wat je moet weten over het gezondheidsprobleem waarmee maar liefst 10% van de Belgen ooit geconfronteerd wordt. “Ook kinderen kunnen getroffen worden door reuma en zonder ingrijpen wordt de pijn alleen maar erger.”
 1. "Shame on you", voetbalsupporters uiten ongenoegen over Super League
  Play

  "Shame on you", voetbalsup­por­ters uiten ongenoegen over Super League

 2. Jake in tranen na bewegende foto van zijn overleden vrouw
  Play

  Jake in tranen na bewegende foto van zijn overleden vrouw

Wetenschap & Planeet