Studie toont aan: pijnstiller helpt ook bij emotionele pijn
Pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol helpen niet alleen tegen fysieke pijn, maar ook bij emotionele pijn, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië. De studie toonde aan dat de geneesmiddelen onze gedachten en emoties kunnen beïnvloeden.
Delen per e-mail
Uit de studie bleek dat de middelen een effect kunnen hebben op onze emotionele gevoeligheid. Vrouwen die ibuprofen innamen gaven aan minder te lijden onder emotioneel pijnlijke ervaringen in vergelijking met vrouwen die een placebo toegediend kregen. Verrassend is dat het positieve effect enkel waarneembaar was bij vrouwelijke proefpersonen: bij mannen bleken de pijnstillers de emoties aan te wakkeren.
De onderzoekers stelden bovendien vast dat de pillen een invloed hebben op het vermogen tot empathie. Zowel mannen als vrouwen die een dosis paracetamol hadden ingenomen, vertoonden minder stress toen ze lazen over iemand die fysieke of emotionele pijn leed en ze voelden ook minder medelijden met die persoon in kwestie.
De medicijnen kunnen ook een effect hebben op de manier waarop op onze hersenen informatie verwerken. Mensen die paracetamol hadden ingenomen maakten nalatigheidsfouten tijdens een spel waarin ze gevraagd werden om bepaalde taken al dan niet uit te voeren.
De studie suggereert daarnaast ook nog dat pijnstillers een effect kunnen hebben op onze reacties op emotionele voorwerpen. Wie paracetamol had genomen, gaf een minder extreme score op aangename en onaangename foto’s dan wie placebo’s had gebruikt. En wanneer proefpersonen een prijs moesten plakken op een voorwerp dat ze zelf bezaten, waren mensen die een dosis paracetamol hadden ingenomen bereid om de prijs lager te zetten dan de controlegroep met de placebo's.
Consumenten nemen aan dat een vrij te verkrijgen pijnstiller hun fysieke symptomen zal verlichten, maar ze verwachten geen bredere psychologische effecten.
Alarmerend
“We vinden de vaststellingen op veel vlakken alarmerend,” zegt assistent-professor Kyle Ratner van de Universiteit van Californië in Santa Barbara. “Consumenten nemen aan dat een vrij te verkrijgen pijnstiller hun fysieke symptomen zal verlichten, maar ze verwachten geen bredere psychologische effecten.”
Volgens de onderzoekers bieden de medicijnen potentieel om mensen met emotionele problemen te helpen, maar er is verder onderzoek nodig om daar uitsluitsel over te brengen. Volgens Ratner moet ook nagegaan worden of er negatieve effecten zijn voor mensen die het middel nemen in combinatie met andere medicijnen of die depressief zijn.
Beleid
De auteurs beklemtonen dat verder onderzoek nodig is vooraleer er eventuele nieuwe richtlijnen en regelgeving voor de medicijnen komen, maar ze dringen er bij de beleidsmakers wel op aan om na te denken over de mogelijke gezondheidsrisico’s indien het nieuwe bewijs wordt bevestigd.
De studie werd gepubliceerd in het vakblad ‘Policy Insights from the Behavioural and Brain Sciences’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Met deze werken kan je de verkoopwaarde van je woning vergroten
Renoveren doe je vooral voor je eigen comfort. Als je woning daardoor meer opbrengt bij verkoop, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar weet dat je er niet alle investeringen ook werkelijk terug uithaalt. Welke ingrepen betekenen een meerwaarde voor je woning of welke werken leiden tot een snellere verkoop? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Studie VUB: oorzaak chronische pijn is vaak overgevoeligheid voor pijn
Een internationaal team van zeventien pijnexperten heeft voor een nieuwe doorbraak gezorgd in de bestrijding van chronische pijn. "We ontdekten dat overgevoeligheid voor pijn vaak de oorzaak is voor allerlei vormen van chronische pijn", vertelt VUB-professor Jo Nijs, die de leiding heeft over het project. De onderzoekers schuiven een persoonlijke behandeling naar voren als de oplossing. -
Salaris
Er wordt wat onzin verkocht over ons loon: deze 5 ‘weetjes’ geloof je beter niet
Ons loon en alles wat daarbij komt kijken is van oudsher een bron voor heel wat speculatie. Je hoort en leest er vanalles over, maar niet alle informatie die de ronde doet klopt. Jobat.be ging op zoek naar hardnekkige weetjes die eigenlijk geen steek houden. -
-
16
“Hoopvolle aanwijzingen dat coronavaccins ook risico op besmetting fors verminderen”
Het Europees Geneesmiddelenagentschap beschikt over "bijzonder hoopvolle" aanwijzingen dat de goedgekeurde coronavaccins ook de overdracht van het virus drastisch inperken. Dat was te horen tijdens een webinar. -
Wetenschap & Planeet
Belgische wetenschappers: "Er is leven mogelijk op planeten TRAPPIST-1"
"Op de zeven planeten rondom de dwergster TRAPPIST-1, die niet zo lang geleden ontdekt werden, is in theorie leven mogelijk." Dat hebben wetenschappers - ook Belgische - die de verre wereld bestuderen, vandaag bekendgemaakt. De planeten, op veertig lichtjaar van ons, zijn gesteente-achtig en sommigen zouden ook water hebben. -
Belgische onderzoekers stap dichter bij behandeling van agressieve hersenkanker
Een onderzoeksteam onder leiding van twee professoren van het VIB-VUB Centrum voor Inflammatie-onderzoek heeft in samenwerking met collega's van de KU Leuven een belangrijke stap gezet in de behandeling van glioblastomen, gekend als agressieve hersenkankers. -
Je eerste auto kopen: enkele tips om de kosten onder controle te houden
De aankoop van je eerste auto: voor veel jongeren is het een droom. Toch kan het ook overweldigend zijn. Kies je voor een diesel-of benzinemotor? En wat met elektrisch? En hoe zit het met bijkomende kosten zoals de inschrijvingstaks of verzekering? Independer.be helpt je op weg.
7 reacties
an de laender
Guy muis
Danielle Duym
Foefounet Bouchaba
Steven Gee