Sciensano waarschuwt allergielijders voor berkenpollenseizoen
Mensen met een pollenallergie moeten na een intens pollenseizoen van de els en de hazelaar nu ook rekening houden met het nakende begin van het berkenpollenseizoen. Zo kunnen in Frankrijk uitgestoten berkenpollen door de luchtstroming ons land bereiken. Dat kondigt het Nationaal Aerobiologisch Meetnet AirAllergy van gezondheidsinstituut Sciensano aan.
“Tot nu toe hebben we in België nog geen significante hoeveelheid berkenpollen in de lucht gemeten”, aldus diensthoofd Ann Packeu. “De katjes van onze berken hebben nog een paar weken goed weer nodig om te rijpen. Maar allergiepatiënten moeten waakzaam zijn, want volgens het KMI kunnen de uit Frankrijk overwaaiende pollenwolken het risico op symptomen mogelijk verhogen. En zodra de berkenbomen in België ook massaal beginnen te bloeien, verwachten we ons hier aan de gebruikelijke explosie van de stuifmeelconcentraties.”
Wie het verwachte risico op blootstelling aan berkenpollen de komende dagen wil weten, kan dat nagaan op het voorspellingsmodel dat het KMI samen met Sciensano lanceert. Het model is beschikbaar op de website en app van het KMI.
Symptomen duren langer
Sciensano merkt op dat berken als de meest allergieverwekkende bomen in België worden beschouwd omdat ze grote hoeveelheden stuifmeel produceren. De allergenen van de hazelaar, els en berken - alle drie van dezelfde berkenfamilie - lijken ook op elkaar. Mensen die allergisch zijn voor een van de bomen kunnen klachten krijgen wanneer de andere twee in bloei staan, aldus het gezondheidsinstituut.
“Het probleem is dat deze allergische kruisreacties de totale duur van de symptomen verlengen”, aldus nog Packeu. “Dit jaar is het hazelaar- en elzenseizoen intens en relatief lang geweest, waardoor er heel weinig tijd zal zijn tussen het einde van dat seizoen en het begin van het berkenseizoen. Allergiepatiënten krijgen dus maar weinig verlichting.”
Enquête
Dat de allergieseizoenen langer worden, heeft te maken met de klimaatverandering, zegt het gezondheidsinstituut nog. Allergieverwekkende bomen zoals de els, hazelaar en berk produceren de laatste decennia steeds meer stuifmeel. Hun seizoen begint vroeger, maar eindigt niet vroeger.
Onderzoekers bij het gezondheidsinstituut starten een enquête naar hoe stikstof mensen met een pollenallergie beïnvloedt. Pollenallergie komt immers steeds meer voor en milieubelasting door stikstof kan daar een rol in spelen. Iedereen met een pollenallergie wordt gevraagd de enquête in te vullen. Wie die invult, moet wel minstens 18 jaar oud zijn en symptomen vertonen op de dag dat de enquête wordt ingevuld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Van zalm eten tot ontstekingsremmende pillen: deze middeltjes helpen (niet) bij rugklachten
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
PREMIUM
1 op de 20 mensen krijgt fibromyalgie: wat is het en kan je ervan genezen? “Zelfs een knuffel kan pijnlijk zijn”
Vandaag is Wereld Fibromyalgie-dag, een ziekte die vaak nog niet herkend wordt bij patiënten, en waar nog veel vragen over zijn. Wie eraan lijdt is niet zichtbaar ziek, maar vergaat wel van de pijn en krijgt er vaak nog een resem andere lichamelijke klachten bovenop. Wat veroorzaakt het en wat kan men eraan doen? Prof. Jessica Van Oosterwijck (UGent) geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. “We weten dat de klachten ontstaan omdat het centraal zenuwstelsel overgevoelig reageert.” -
-
Mijnenergie
Goedkoop water opwarmen: doe je dat met de waterkoker, de kokendwaterkraan of het fornuis?
-
Nieuwe antibiotica met behulp van AI kan “superbacterie” doden
Wetenschappers zijn erin geslaagd om met behulp van artificiële intelligentie (AI) een nieuw antibioticum te ontwikkelen dat een dodelijke variant van een superbacterie kan doden. Dat meldt de BBC. -
Steeds meer kinderen blijven bedplassen: “Door covid is het taboe weer groter geworden”
Artsen krijgen steeds meer lagereschoolkinderen over de vloer die nog in bed plassen. Dat melden ‘Het Nieuwsblad’ en ‘Gazet Van Antwerpen’ vandaag. -
6
We gebruiken te veel desinfectiemiddelen sinds de pandemie: dat is ongezond