AFP
Volledig scherm
© AFP

Roche komt met snelle antigeentest die Covid-19 en griep combineert

Het Zwitserse farmabedrijf Roche brengt begin volgend jaar een snelle antigeentest op de markt die kan vaststellen of iemand besmet is met Covid-19 of met de seizoensgriep. Het resultaat van de test zou al binnen de dertig minuten beschikbaar zijn.

 1. Conflict, geheimen en onverwerkte trauma’s: vijf disfunctionele families uit streamingland
  Streamz

  Conflict, geheimen en onverwerk­te trauma’s: vijf disfunctio­ne­le families uit streaming­land

  Tijdens de feestdagen oprecht genoten van alle familiebijeenkomsten? Dan hebt u het gelukkig meer getroffen dan de gezinnen die deze week aan bod komen in onze Kijkgids. Naar aanleiding van de terugkeer naar de heerlijk hypocriete wereld van televangelisten in ‘The Righteous Gemstones’ (Streamz) gingen wij immers op zoek naar de meest disfunctionele tv-families. Met de door demonen gekwelde Rayburns (‘Bloodline’, Netflix), de herenigde Bennetts (‘The Ranch’, Netflix), de rotverwende Bluths (‘Arrested Development’, Hulu) en de met ijzeren hand regerende Al-Fayeeds (‘Tyrant’, Disney+) komt u alvast geen drama tekort.
 1. KCE ontwikkelt methode om behoeften van patiënten op wetenschappelijke manier te bepalen

  KCE ontwikkelt methode om behoeften van patiënten op wetenschap­pe­lij­ke manier te bepalen

  Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft een methode ontwikkeld om de belangrijkste onvervulde behoeften van patiënten op een wetenschappelijke en gestructureerde manier te identificeren. De methode zou kunnen worden gebruikt in het kader van terugbetalingsbeslissingen van het RIZIV, maar ook om zorgverleners beter te informeren over de werkelijke behoeften van patiënten, en voor het bepalen van de prioriteiten voor wetenschappelijk onderzoek.
 2. Wanneer moet ik mij laten testen na hoogrisicocontact? Moet ik als gevaccineerde nog in quarantaine? En welke regels gelden voor kinderen? De belangrijkste vragen over de nieuwe teststrategie beantwoord
  PREMIUM

  Wanneer moet ik mij laten testen na hoogrisico­con­tact? Moet ik als gevacci­neer­de nog in quarantai­ne? En welke regels gelden voor kinderen? De belangrijk­ste vragen over de nieuwe teststrate­gie beantwoord

  De teststrategie na een hoogrisicocontact is nog maar eens aangepast. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. De huisartsen - die vorige week nog pleitten voor een herziening van de teststrategie - zijn tevreden, maar een mens moet maar kunnen volgen. Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, beantwoordt de meest pertinente lezersvragen.

Wetenschap & Planeet