Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Risico op burn-out voorbije jaren sterk toegenomen

Het risico op burn-out bij werknemers is de voorbije coronajaren sterk toegenomen. Terwijl in 2018 en 2019 nog bij 23,8 procent van de werknemers sprake was van een burn-outrisico, steeg dat in het najaar van 2021 tot 28,5 procent. Dat staat te lezen in een onderzoek van Securex, in samenwerking met KU Leuven.

8 reacties

 • Dany Herman

  2 maanden geleden
  K'zou nog wat meer tokkelen tot gat in de nacht en dan niet kunnen slapen door al die prikkels.Werk wat meer ook thuis en je hebt geen tijd voor burn out dat bestond vroeger niet
 • Gerard Braeckmans

  2 maanden geleden
  Wat minder met de smartphone, tv en andere prullaria bezig zijn. Leef en je burnt niet out!
 • Nadine Abe

  2 maanden geleden
  Misschien eerst bij jezelf beginnen en niet alles in een keer willen , de tijd nemen en niet alles rap rap en vlug vlug , en denken dat je hetzelfde als iedereen moet doen .
 • oswald billiet

  2 maanden geleden
  De jarenlange Covid-maatregelen hebben de mensen verzuurd maar ook in hun bio ritme aangetast? Dit herstel gebeurt niet zomaar. De bevolking heeft geleden onder de maatregelen die het openbare leven ontregelden en die verwekten veel onzekerheid. Het opgelegde bestaan, zowel in het onderwijs en zeker het cultuur drukte de levensvreugde. De toegenomen burn out is vandaag een gevolg van dit ontregelde leven.
 • ingrid vermeire

  2 maanden geleden
  alles willen : kinderen, groot huis, 2 auto's, maar liefst niet werken. en als ze toch moeten werken... burn-out krijgen van na te denken hoe ze het moeten aan boord leggen om geld te verdienen zonder te werken. als oudere mens kan je voor een gewone controle bij de dokter niet eens binnen, want het zit vol van de jongere mensen die niet willen werken en allerlei "kwaaltjes" hebben.
 1. Burnout-expert over de (on)zin van niet bellen na de werkuren en 6 andere wereldwijde initiatieven voor meer werkgeluk
  PREMIUM

  Bur­nout-ex­pert over de (on)zin van niet bellen na de werkuren en 6 andere wereldwij­de initiatie­ven voor meer werkgeluk

  Federale ambtenaren mogen vanaf 1 februari niet meer na de normale werkuren worden opgebeld door hun baas, zo heeft minister Petra De Sutter (Groen) beslist. Het kadert binnen een bredere trend: in steeds meer landen is werkgeluk het hoogste goed. Wij bundelden enkele inspirerende initiatieven wereldwijd - van een verrassingsvakantie tot een werkdag van 5 uur. Burn-outexpert Lode Godderis neemt de maatregelen onder de loep. “Een apart verlofstelsel voor menstruatie- of menopauzeklachten lijkt me zijn doel voorbij te schieten.”
 1. Loonkloof in gezondheidssector is wereldwijd groter dan in andere sectoren

  Loonkloof in gezond­heids­sec­tor is wereldwijd groter dan in andere sectoren

  De loonkloof tussen mannen en vrouwen in de gezondheidssector is wereldwijd groter dan in andere sectoren. Vrouwen verdienen er gemiddeld 24 procent minder dan hun mannelijke collega's. Dat blijkt woensdag uit een uitgebreide analyse naar de verloning in de gezondheidssector in 54 landen, door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Voor België is het beeld beter: 58 procent van het personeel in de sector werkt in beroepscategorieën waar vrouwen meer verdienen dan mannen.
 2. Hoe ontstaat een burn-out precies? Hoe herken je de eerste symptomen? Onze werkexpert licht toe
  PREMIUM

  Hoe ontstaat een burn-out precies? Hoe herken je de eerste symptomen? Onze werkexpert licht toe

  Volgens het Riziv zaten er eind 2020 maar liefst 33.402 werknemers meer dan een jaar thuis wegens burn-out. Daarnaast vrezen ook heel veel mensen dat ze ook een hoog risico op burn-out hebben. Onze werkexpert, professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent), legt uit welk factoren kunnen bijdragen aan burn-out, hoe je het kunt voorkomen en je risico kunt inschatten, en de impact ervan op je werk en carrière.

Wetenschap & Planeet