Regering zet overleg buitenspel en brengt onzekerheid voor zorgverleners en patiënten
De regering zet het overleg buitenspel en brengt patiënten, zorgverleners en zorgvoorzieningen in onzekerheid. Zo reageren de vertegenwoordigers van de zorgverstrekkers en zorginstellingen, van de mutualiteiten en de vakbonden in een gezamenlijk persbericht op de beslissing van de regering om zich te onthouden bij de stemming over de begroting tijdens de Algemene Raad van het Riziv.
Delen per e-mail
De mutualiteiten, zorgverstrekkers en zorgvoorzieningen hadden een voorstel uitgewerkt dat eerder deze maand quasi unaniem werd goedgekeurd door het Verzekeringscomité. Tijdens de Algemene raad van maandag, met vertegenwoordigers van ziekenfondsen, sociale partners en regering, stemden de vakbonden en de mutualiteiten voor het voorstel, terwijl de regering zich onthield. Uiteindelijk werd het voorstel afgekeurd, omdat het niet de nodige 11 stemmen kreeg.
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) verklaarde eerder op de dag dat de onthouding er kwam omdat bijna alle nieuwe investeringen naar structuren en zorginstellingen zouden gaan en niet naar de patiënt, die nochtans centraal staat. Volgens de zorgverstrekkers, mutualiteiten en vakbonden heeft de regering geen alternatief aangereikt en zocht ze niet naar een compromis.
Het is de regering in lopende zaken die nu zelf over de begroting moet beslissen. "Maar op de vraag wanneer en hoe, is vanmorgen geen antwoord gegeven", klinkt het.
Het voorstel van het Verzekeringscomité was redelijk, aldus de vertegenwoordigers en de vakbonden. "Door een aantal uitzonderlijke uitgaven uit de begroting te houden en door een inspanning aan de farmaceutische industrie te vragen, die haar budget de afgelopen jaren systematisch overschreed, heeft het Verzekeringscomité een evenwichtige begroting voorgesteld die geen nieuwe besparingen aan de andere sectoren van de ziekteverzekering oplegde", luidt het. "Dankzij dit voorstel kon ook een kleine marge van 101 miljoen euro worden vrijgemaakt voor nieuwe dringende initiatieven ten behoeve van patiënten." Daarnaast bevatte het ontwerp voorstellen voor een gezondheidszorg met een betere toekomst, zoals meer investeren in preventie. Het uitbouwen van een begroting over verschillende jaren zou eveneens voordelig zijn, omdat sommige ingrepen nu eenmaal meer tijd kosten dan een jaar, en waardoor budgetten beter verdeeld kunnen worden.
De ziekenfondsen, de zorgverleners, de zorginstellingen en de vakbonden wensen hun verantwoordelijkheid te kunnen nemen met een debat over het toekomstige gezondheidszorgbeleid, over budgetbeheersing, in het bijzonder voor de sector van de geneesmiddelen, en over een goed beheer van de middelen. Zij betreuren dat de regering niet tot een akkoord kwam en niet met een eigen voorstel kwam.
"Wij moeten met de verschillende sectoren akkoorden afsluiten. Dat is nu niet mogelijk als er geen begroting is", zegt Luc Van Gorp, voorzitter van de Christelijke Mutualiteit. "Daarnaast conventioneren artsen zich al dan niet op basis van een begroting en weten de zorgorganisaties niet met welke middelen ze kunnen koken als ze hun eigen begroting opstellen. We vrezen dat de patiënt de rekening zal betalen."
Van Gorp gaat niet akkoord met de kritiek van de regering dat er te weinig in de patiënt wordt geïnvesteerd. "Het voorstel zit vol maatregelen voor de patiënt", zegt hij. "De minister haalt bovendien aan dat de 25 miljoen die geïnvesteerd wordt in het elektronisch attest, beter zou worden geïnvesteerd in de patiënt. Maar het gaat om een eenmalige kost, voor een beslissing die de overheid heeft genomen. Het kan toch niet dat de patiënt daarvoor aansprakelijk moet zijn."
De begroting komt nu in handen van de regering, "een regering die niet eens het vertrouwen heeft van de helft van de bevolking". Hoewel er geen onderhandelingen met de sector gevoerd moeten worden, roept Van Gorp op om opnieuw rond de tafel te gaan zitten. "We gaan moeten besparen, het geld valt niet uit de lucht, daar moeten we over overleggen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Al 15 Nederlanders op vaccinreis naar Servië, reisbureau wil zich ook op Belgen richten
Al zo’n vijftien Nederlanders zijn naar Servië gereisd om daar tegen corona gevaccineerd te worden. Het ex-Joegoslavische land kampt met een vaccinoverschot en ent daarom ook buitenlanders in. Een reisbedrijfje uit Eindhoven verzorgt voor geïnteresseerden de vlucht, het verblijf en nodige Servische paperassen. Kanttekening bij het verhaal: Servië zet Russische en Chinese vaccins, dewelke nog niet door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zijn goedgekeurd. -
Weer nood aan échte sportsensatie in de woonkamer? Dit zijn onze favoriete sportdocumentaires
Sportwedstrijden kijken is niet meer wat het geweest is: het blijft gek om geen publiek in de grote stadions te zien. Maar niet getreurd: om de sensatie van sport terug naar uw woonkamer te brengen, verzamelde onze redactie de beste sportdocumentaires van het moment. Ons aanbod? Een turbulent portret van Tiger Woods op Streamz, een blik achter de schermen bij Tottenham Hotspur op Prime Video en de koningsdiscipline van de racesport op Netflix. Zetel? Dekentje? Let’s go! -
1 op 25 Britse opgenomen coronapatiënten belandde in ziekenhuis ondanks inenting
Een op de 25 mensen die sinds december met Covid-19 in een Brits ziekenhuis werden opgenomen, had daarvoor minstens één coronaprik gehad. De meerderheid werd net voor of na inenting geïnfecteerd, nog voordat het lichaam immuniteit kon ontwikkelen. Dat blijkt uit een Brits onderzoek waar The Guardian over schrijft. -
-
Wielrennen
Van Teuns over Vansevenant tot Vanhoucke: welke Belgen kunnen schitteren in Luik-Bastenaken-Luik?
De laatste Belgische zege in Luik-Bastenaken-Luik dateert al van 2011. Philippe Gilbert klopte toen de gebroeders Schleck in een sprint met drie. Krijgen we tien jaar later opnieuw een landgenoot te zien op het hoogste schavotje in La Doyenne? Het wordt moeilijk, maar enkele Belgen hebben zeker en vast de capaciteiten om hoog te mogen mikken. En jouw Gouden Klassiekers-ploeg op de slotdag van het Ardense luik veel punten te bezorgen. Een oplijsting. -
23
Welshe studie: “Restaurants, supermarkten en fitnesscentra lijken risico op coronabesmetting niet te vergroten”
Het is niet in de supermarkt, op restaurant of in het fitnesscentrum dat we een verhoogd risico lopen op een besmetting met Covid-19. Dat valt af te leiden uit een nieuwe studie van Public Health Wales, de Welshe Sciensano, op basis van een online enquête, die bij 2.820 respondenten peilde naar de risicofactoren binnen een gemeenschap. -
Livios
Een lekker fris huis in de zomer? Dit betaal je voor een airco
Op zwoele zomerdagen loopt de temperatuur binnenshuis al snel op. Een lucht-luchtwarmtepomp in koelmodus, beter bekend als airconditioning, is de manier bij uitstek om je woning te koelen. Maar wat betaal je voor zo’n systeem? En wat bepaalt de prijs? Bouwsite Livios zocht het uit. -
2
WHO beveelt voortzetting vaccinatie AstraZeneca aan
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt "voor het moment" de voortzetting van vaccinatieprogramma's met het vaccin van AstraZeneca aan. Dat heeft de organisatie vandaag meegedeeld tegen de achtergrond van de ongerustheid over het voorkomen van tromboses.
6 reacties
PETER PERMENTIER
Jo Hendr
danny janssens
Ludo Hermans
Patrick Rasschaert