Jaap Goudsmit (69), hoogleraar epidemiologie en infectieziekten aan Harvard.
Volledig scherm
Jaap Goudsmit (69), hoogleraar epidemiologie en infectieziekten aan Harvard. © VPRO

“Qua omvang is deze pandemie te vergelijken met de pest van de 14de eeuw, het virus blijft hier”

Ook viroloog Jaap Goudsmit, hoogleraar epidemiologie en infectieziekten aan de gerenommeerde Harvard-universiteit, bleek totaal verrast door de omvang van de huidige coronapandemie. Qua omvang is die volgens hem niet te vergelijken met de Spaanse griep van na de Eerste Wereldoorlog, maar met de pest van de veertiende eeuw. Dat zei de Nederlander in ‘Nieuwe Feiten’ op Radio 1, naar aanleiding van zijn nieuwe boek ‘Vrij van Corona.’

44 reacties

 • Eugene Gysels

  3 dagen geleden
  Bij de pest stierven in Europa 50 a 70 miljoen mensen oftewel 1/3 van de toenmalige bevolking. Een van de grote fouten was dat sommige heersers een soort van 'lockdown' instelden omdat ze niet wisten wat er gaande was en waarom zoveel mensen stierven. Uiteindelijk waren het vlooien op ratten die een bacterie bij de mensen thuis brachten die drager waren. Deze Hollander schreef een boekje en hoopt met zo'n titel te kunnen cashen. Hij kent echter géén fluit van de geschiedenis maar tja..
 • Piet Fluwijn

  6 dagen geleden
  Die vent weet het verschil niet tussen "dood gaan door Corona" en "dood gaan met Corona." Corona eist bijna geen doden bij gezonde individuen. Gelukkig zou ik zeggen. Enkel de meest kwetsbaren beschermen is voldoende.
 • Chris Ysebaert

  1 week geleden
  De mortaliteit van covid is zeer variabel naargelang de regio en de gezondheidszorg maar in feite is die eerder laag. De meeste besmettingen resulteren in milde symptomen. Dit is geen gevaarlijk virus maar voor landen met een oude bevolking zoals in België is het wel een probleem.
 • Patrick De Pauw

  2 weken geleden
  @Johan In de 14de eeuw werden er ook geen maatregelen getroffen. Het is wel degelijk te vergelijken.
 • Johan Apatride

  2 weken geleden
  Hallo, de pest in de 14de eeuw heeft bijna de helft van de europese bevolking gedood., de Covid 1 op 500 tot 1 op 2000. Niet te vergelijken dus.
 1. Zomaar van hot naar her reizen, is ook met een coronavaccin iets wat we zullen moeten loslaten

  Zomaar van hot naar her reizen, is ook met een coronavac­cin iets wat we zullen moeten loslaten

  Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde aan de universiteit van Kopenhagen, schetst een somber beeld van de toekomst zelfs indien er een coronavaccin wordt gevonden. “Aids legde de vrije seks aan banden, Covid-19 is ook een soa, geen seksuele, maar een sociaal overdraagbare aandoening. De seks zoals we die in de jaren 70 hadden, is nooit teruggekomen. Ik denk dat hetzelfde gaat gelden voor onze sociale relaties”, zegt de Nederlander in een interview met de Volkskrant.
 2. KU Leuven-wetenschappers laten beschadigd weefsel herstellen bij inflammatoire darmziekten

  KU Leu­ven-wetenschap­pers laten beschadigd weefsel herstellen bij inflamma­toi­re darmziek­ten

  Onderzoekers van de KU Leuven en de Nationale Universiteit van Seoel hebben een methode ontwikkeld waarbij cellen van het immuunsysteem de instructie krijgen om beschadigd weefsel in de darm te helpen herstellen. Daarmee staat de weg open voor een effectievere behandeling van inflammatoire (ontstekingsachtige) darmziekten, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Dat meldt de KU Leuven vandaag.
 1. Dashcam filmt 'wielerterrorist' in Limburg
  Play

  Dashcam filmt 'wielerter­ro­rist' in Limburg

 2. 'Stitchy in Tooki Trouble' is nieuw Belgisch videospel voor Switch
  Play
  games

  'Stitchy in Tooki Trouble' is nieuw Belgisch videospel voor Switch

Wetenschap & Planeet