De hoge kosten voor de cliënt betekenen niet dat de psychologen een goede verloning hebben. 55 euro per sessie is voor veel psychologen weinig om mee rond te komen.
Volledig scherm
De hoge kosten voor de cliënt betekenen niet dat de psychologen een goede verloning hebben. 55 euro per sessie is voor veel psychologen weinig om mee rond te komen. © iStock

Psychologen komen nauwelijks rond: “We verdienen te weinig, maar patiënten betalen te veel”

De tarieven voor therapiesessies blijven te hoog voor de patiënt, terwijl een psycholoog er nauwelijks van rondkomt. In een open brief in De Morgen vragen hoogleraren psychologie vandaag om de tarifering en het inkomen van de psycholoog te herbekijken.

48 reacties

 • michel De Blay

  2 jaar geleden
  De waarde van een diploma psychologie is te vergelijken met de universitaire richting 'Hovenier op een duikboot' of met het diploma ' Lucht op hopen scheppen'. Nul en van generlei waarde dus.
 • Maria Wijnants

  2 jaar geleden
  Ze kunnen altijd van beroep veranderen klagen en zagen man toch. Omscholing voor één van de knelpuntberoepen, dan weten ze wat echt werk is.
 • Hanne Pauwels

  2 jaar geleden
  Pak de 7000 euro dat velen hier benoemen. 50 procent belasting eraf is 3500 euro. Dan heb je nog maandelijks huur te betalen. Verzekering. Sociale bijdrage. Boekhouder. Erkenning. Beroepsvereniging.. Ja dan Hou je maar een gewoon maandloon over.
 • Gino Denil

  2 jaar geleden
  Er valt wel steeds minder gratis af te schaffen, Marc Cools. Terwijl de overheid toch steeds inhaliger wordt. Als het van deze Vlaamse regering afhangt wordt je binnen enkele jaren zelfs opgesloten in je woning. En moet je betalen om de openbare weg te mogen gebruiken. Alhoewel het begrip openbaar dan toch volledig uitgehold zal zijn.
 • Chris Devlaeminck

  2 jaar geleden
  @Berthie Gijsen. Waar meer zou mogen verdienen worden is bij de knelpuntberoepen. Als psychologen geen klanten genoeg hebben wil dat zeggen dat ze met te veel zijn. Er wordt nochtans alles aan gedaan om ze werk te verschaffen.
 1. Kan Eddy Planckaert in één slag nagel in blok hout kloppen?
  Play
  De Omgekeerde Wereld

  Kan Eddy Planckaert in één slag nagel in blok hout kloppen?

 2. Brandbaar snoep op een taart vol vuurwerk? Slécht idee!
  Play

  Brandbaar snoep op een taart vol vuurwerk? Slécht idee!

Wetenschap & Planeet