De studie loop bij 64 patiënten.
Volledig scherm
De studie loop bij 64 patiënten. © Getty Images

Positieve testresultaten voor vaccin tegen longkanker van Frans-Belgisch biotechbedrijf

Een kandidaat-longkankervaccin van het Frans-Belgische biotechbedrijf PDC*line Pharma heeft positieve eerste resultaten opgeleverd tijdens een klinische studie. Dat heeft het bedrijf met een vestiging in Luik bekendgemaakt.

 1. Wanneer kan het netvlies van je oog plots scheuren?
  PREMIUM

  Wanneer kan het netvlies van je oog plots scheuren?

  Als je op NPO1 de avonturen van Erik Van Looy in de Nederlandse versie van ‘De Slimste Mens’ volgt – hij is er geen quizmaster, wél deelnemer – , zal je het gemerkt hebben: in zijn tweede aflevering droeg hij een ooglapje. De reden van het ongemak? Erik moest onder het mes omdat het netvlies van zijn oog gescheurd was. Hoe kan dat gebeuren en hoe behandel je dat? Dr. Joachim Van Calster, oogarts in het UZ Leuven, geeft meer uitleg: “Bijziendheid is een belangrijke factor die het risico op netvliesloslating verhoogt.”
 2. Welke medicijnen zijn verborgen dikmakers? “Sommige middelen verminderen de verzadiging, waardoor je maar blijft eten”
  PREMIUM

  Welke medicijnen zijn verborgen dikmakers? “Sommige middelen verminde­ren de verzadi­ging, waardoor je maar blijft eten”

  Wanneer mensen wat gewicht bijkomen, wordt één factor vaak over het hoofd gezien: medicijnen. “Geneesmiddelen kunnen effectief als bijwerking hebben dat je verzwaart”, zegt apotheker Matthieu Van der Beken. “Maar in sommige behandelingen zijn de voorgeschreven middelen ook wel écht nodig.” Over welke medicatie gaat het? En hoe pak je dat best aan als je merkt dat je er last van hebt? De apotheker schept duidelijkheid.