Pfizer werkt aan pil tegen coronavirus: “Potentieel medicijn bij eerste tekenen van infectie”
Het farmabedrijf Pfizer is momenteel druk in de weer met de ontwikkeling van een antivirale behandeling tegen Covid-19 met pillen. Zowel de vestigingen in België als in de VS zijn betrokken bij de eerste fase van de klinische studie. “Het is een race tegen de tijd.”
Op de testlocaties wordt de proefbehandeling toegediend aan 60 volwassen deelnemers. The Daily Telegraph omschrijft dat het gaat om een antiviraal middel bedoeld om de ‘ruggengraat’ van het virus aan te vallen en te voorkomen dat het zich vermenigvuldigt in onze neus, keel en longen. Het waren gelijkaardige remmers die het tij hebben gekeerd bij de verspreiding van HIV in de wereld. Nu hopen onderzoekers dat ze op de rand van een soortgelijke doorbraak staan bij het coronavirus.
De antivirale pil is helemaal ontwikkeld tijdens de huidige pandemie. De eerste zeven milligram van het middel - niet meer dan een regendruppel - werd eind juli gemaakt. Eind oktober was 100 gram van het medicijn gemaakt. Slechts twee weken later hadden ze meer dan een kilo. Er waren 210 onderzoekers voor nodig, wordt nog uitgelegd in de Britse krant.
We hebben de pil ontworpen als een potentiële therapie die kan worden voorgeschreven bij de eerste tekenen van infectie, zonder dat patiënten in het ziekenhuis of kritieke zorg moeten worden opgenomen
Pfizer houdt de details van de laboratoriumtests die het heeft voltooid nauwkeurig achter de hand, maar zegt dat het om een “krachtige antivirale activiteit tegen SARS-CoV-2" en andere coronavirussen heeft aangetoond, waardoor de kans op genezing tot een gewone verkoudheid toeneemt, evenals toekomstige pandemische dreigingen.
“We hebben de PF-07321332 ontworpen als een potentiële therapie die kan worden voorgeschreven bij de eerste tekenen van infectie, zonder dat patiënten in het ziekenhuis of kritieke zorg moeten worden opgenomen”, zegt aldus Mikael Dolsten, chef wetenschappelijk onderzoek bij Pfizer.
Wanneer Pfizer de pil zal kunnen uitbrengen, is nog niet bekend, maar het staat vast dat het nog niet voor meteen zal zijn. De eerste fase van de fase van de klinische studie zal zeker 145 dagen in beslag nemen. Bovendien is een medicijn op de markt brengen sowieso een lang en complex proces.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
Een vaccin ontwikkeling die normaal jaren duurt is al na 6maand al goedgekeurd.. een pilletje die kan helpen tegen hetzelfde virus kan dan niet na 6maand op de markt gebracht worden? Zijn de testen niet voor elk medicijn gelijk?
Marcus Vadis
2 jaar geleden
Goed nieuws als ze gaan zoeken achter een medicijn. Anders moeten we misschien blijven vaccineren tot we dood vallen.
Etienne Vannevel
2 jaar geleden
Eric Leysen......zo is dat....de enige waarheid !!
Eric Grosemans
2 jaar geleden
Ramon Simon, maar je wil wel een experimenteel medicijn nemen, waarvan je in de verste verte ook niet weet welke bijwerkingen er zijn. Het is trouwens goed mogelijk dat er nog 15 jaar overheen gaat voor het op de markt komt.
Wim Offermans
2 jaar geleden
Ik lees hieronder over risico's zoals een trombose, laat die andere fameuze "pil" voor meer tromboses zorgen, al iets over gelezen - onlangs?
27 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPieter Moreels
Marcus Vadis
Etienne Vannevel
Eric Grosemans
Wim Offermans