Het geneesmiddel is compatibel met coronavaccins.
Volledig scherm
Het geneesmiddel is compatibel met coronavaccins. © AFP

Pfizer start klinische studie met preventieve pil tegen corona

Pfizer kondigde maandag aan dat het is begonnen met een grootschalige klinische studie van zijn anti-Covidpil. De farmareus wil testen of de pil preventief het risico van infectie kan verminderen bij familie en vrienden van een persoon die de ziekte heeft opgelopen.

 1. Ook in ons land nieuwe coronavariant die besmettelijkste zou kunnen zijn tot nu toe: wat is er aan de hand en moeten we ons zorgen maken?

  Ook in ons land nieuwe coronavari­ant die besmette­lijk­ste zou kunnen zijn tot nu toe: wat is er aan de hand en moeten we ons zorgen maken?

  In het Verenigd Koninkrijk is een nieuwe stam van het coronavirus opgedoken die experten op het puntje van hun stoel heeft. AY.4.2 is een afstammeling van de bekende deltavariant en zou volgens de eerste onderzoeksresultaten “de meest besmettelijke coronavirusstam” zijn “sinds het begin van de pandemie”. Wat is er aan de hand? Is de stam ook al opgedoken in ons land? En moeten we ons zorgen maken? Viroloog Marc Van Ranst geeft uitleg.
 1. “FDA wil combinatie van vaccins bij boostershot toestaan”

  “FDA wil combinatie van vaccins bij boosters­hot toestaan”

  De Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA is van plan toe te staan dat Amerikanen bij hun boostershot een ander vaccin krijgen toegediend dan het middel waarmee ze eerder zijn ingeënt, meldt The New York Times. De FDA keurde in september een derde prik met Pfizer/BioNTech goed voor 65-plussers en mensen die tot risicogroepen behoren. Een adviespanel van de medicijntoezichthouder steunt ook het gebruik van Moderna en Johnson & Johnson voor dit doel.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 3. Niet-gevaccineerden belanden tot 10 keer sneller in ziekenhuis dan gevaccineerden. Wie zijn de gevaccineerden die toch in ziekenhuis belanden?
  PREMIUM

  Niet-gevacci­neer­den belanden tot 10 keer sneller in ziekenhuis dan gevacci­neer­den. Wie zijn de gevacci­neer­den die toch in ziekenhuis belanden?

  Per honderdduizend gevaccineerde Vlamingen tussen 18 en 64 jaar is er vorige week 1 persoon in het ziekenhuis beland met een coronabesmetting. Bij een even grote groep niet-gevaccineerden ging het om 10 ziekenhuisopnames. De vaccins werken dus, zegt coronacommissaris Facon. Toch belanden er ook steeds meer gevaccineerden in een ziekenhuisbed, zo blijkt uit een navraag van onze redactie bij veertien ziekenhuizen. Hoe komt dat? En wie zijn de mensen die toch zwaar ziek worden?
 4. Ziekenhuizen willen vaccinweigeraars schorsen en desnoods ontslaan: “Wie zich niet laat vaccineren, hoort niet thuis in de zorg”
  Play

  Ziekenhui­zen willen vaccinwei­ge­raars schorsen en desnoods ontslaan: “Wie zich niet laat vaccineren, hoort niet thuis in de zorg”

  De ziekenhuizen adviseren minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om vaccinweigeraars in de zorg te schorsen en desnoods zelfs te ontslaan. Dat staat in een advies van de Natio­nale Arbeidsraad (NAR) dat De Tijd kon in­kijken en wordt bevestigd bij HLN LIVE. "Er is geen tijd meer te verliezen", zegt Margot Cloet, de topvrouw van ziekenhuiskoepel Zorgnet­-Icuro.

Wetenschap & Planeet