David Bennett ontving als eerste mens een donorhart van een dier.
Volledig scherm
David Bennett ontving als eerste mens een donorhart van een dier. © EPA

Patiënt met getransplanteerd varkenshart stelt het goed

De patiënt bij wie wereldwijd voor het eerst een hart van een varken werd ingeplant, gaat volgens zijn artsen goed vooruit. "Hij maakt het beter dan we verwacht hadden", zei Muhammad Mohiuddin, de bevoegde chirurg van University of Maryland Medical Center in Baltimore, in een video die het universitaire ziekenhuis vandaag verspreidde. "Het gaat goed met zijn hart, er zijn geen tekenen van afstoting.”

 1. 1 op de 4 mensen heeft een te vette lever: zo maak je jouw ‘zuiveringsstation’ opnieuw schoon
  PREMIUM

  1 op de 4 mensen heeft een te vette lever: zo maak je jouw ‘zuive­rings­sta­ti­on’ opnieuw schoon

  Bij liefst een kwart van de mensen hoopt er zich onopgemerkt steeds meer vet op in de lever, zonder dat er sprake is van overmatig alcoholgebruik. Een sluipend gevaar, want wanneer er problemen zijn met dit belangrijke orgaan kan de impact groot zijn. Maar gelukkig kan je jouw zuiveringsstation opnieuw schoon krijgen. De Nederlandse leverspecialist Ger Koek en arts-onderzoeker Stijn Meijnikman leggen uit hoe je dat doet.
 1. Testaankoop: “Ondoorzichtigheid ziekenhuizen brengt levens in gevaar”

  Testaan­koop: “Ondoor­zich­tig­heid ziekenhui­zen brengt levens in gevaar”

  Uit een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) blijkt dat patiënten die behandeld worden in een ziekenhuis dat niet erkend is als coördinerende borstkliniek, een substantieel hogere kans hebben om te sterven aan borstkanker. Testaankoop zegt in een reactie dat het al jaren vecht voor meer transparantie rond de kwaliteit van zorg, maar botst op een grote weerstand van de ziekenhuizen.