Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © ThinkStock

Pasgeboren baby's voortaan ook gescreend op zeldzame spierziekte SMA

Vanaf vandaag kunnen pasgeboren baby's ook worden gescreend op spinale musculaire atrofie (SMA), de zeldzame spierziekte die meer bekendheid kreeg door baby Pia. Dat meldt Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V).

 1. “In het weekend is ze zelfs teleurgesteld dat ze bij mama en papa moet blijven”: ‘baby Pia’ doet het bijzonder goed in ‘gewone’ kleuterklas
  PREMIUM
  LIER/LINT

  “In het weekend is ze zelfs teleurge­steld dat ze bij mama en papa moet blijven”: ‘baby Pia’ doet het bijzonder goed in ‘gewone’ kleuter­klas

  Het gaat goed met baby — intussen bijna vier jaar en dus een flinke kleuter — Pia. Na een ongeziene solidariteitsactie in 2019 en de duurste prik ter wereld te krijgen, is ze aan de betere hand. Ze zit in een rolstoel momenteel maar gaat wel gewoon naar de reguliere — en dus niet bijzondere — kleuterklas. Vrijdag werden enkele Vlaamse parlementsleden op haar school uitgenodigd om dat te aanschouwen. “Pia is zelfstandig, mondig en is helemaal mee met de leerstof, waarom zou ze dan bijzonder onderwijs moeten volgen?”
 2. Nederlandse Jayme (3) overleden aan zeldzame spierziekte SMA: “Rust zacht kleine strijder, wij houden van jou”

  Nederland­se Jayme (3) overleden aan zeldzame spierziek­te SMA: “Rust zacht kleine strijder, wij houden van jou”

  Jayme van Pelt, het 3-jarige jongetje uit het Nederlandse Rijswijk dat net als de Antwerpse baby Pia getroffen werd door de zeldzame spierziekte SMA, is gisteren overleden. “Wat ben jij een sterke jongen, elke keer weer verbaasde je iedereen met wat je kon en deed! Nu heb jij ons verlaten. Rust zacht kleine strijder, wij houden van jou”, schrijft zijn familie op Facebook.