“Palliatieve zorg wordt te weinig en te laat aan patiënt voorgesteld”
Palliatieve zorg is onvoldoende bekend bij eerstelijnszorg, waardoor het nog te weinig en te laat aan de patiënten voorgesteld en met hen besproken wordt. Ook stopt palliatieve zorg niet bij het overlijden, maar moet er meer aandacht komen voor de nabestaanden.
Delen per e-mail
Dat zijn enkele conclusies van ‘het palliatief debat’, een publieksforum georganiseerd door Kom op tegen Kanker.
Kom op tegen Kanker startte het project op 11 maart vorig jaar. Vlamingen konden tot 10 juli verhalen delen over palliatieve zorg en ideeën over hoe het beter kan. Zo'n 633 ideeën en 73 verhalen werden ingediend. Ook waren er online debatmomenten.
Op basis daarvan stelde Kom op tegen Kanker een tussentijdse nota op, die dan met experten en burgers werd besproken. De eindnota is nu overgemaakt aan Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).
Neutraal Vlaamse expertisecentrum
Een van de belangrijkste aanbevelingen in de nota is het voorstel om een neutraal Vlaams expertisecentrum rond palliatieve zorg op te richten. Daar zouden zorgverleners kennis, ervaringen en tips kunnen uitwisselen. Dat is nodig, want palliatieve zorg is onvoldoende bekend bij eerstelijnszorg, blijkt uit de bevraging. "In sommige opleidingen verpleegkunde wordt amper een paar uur aan palliatieve zorg gewijd. Bij andere zien we meer aandacht. Nog al te vaak hangt het af van docent tot docent. Dat kan niet", vindt Marc Michils, algemeen directeur bij Kom op tegen Kanker.
Een andere aanbeveling is dat er meer aandacht en zorg moet gaan naar de nabestaanden van de palliatieve patiënt en naar nabije zorg. Patiënten staan centraal, maar als die persoon er niet meer is, verslapt ook de aandacht voor de nabestaanden en zorgverleners, klinkt het.
Medische zorg in dagcentrum
Voorts moet er meer ingezet worden op 'middle care', medische zorg in een dagcentrum. Te veel patiënten komen in hun laatste weken en dagen nog in het ziekenhuis terecht om er te overlijden. Vaak is dat niet hun keuze, maar willen ze overlijden met hun dierbaren en naasten in hun buurt, in een vertrouwde en warme omgeving. De aanleiding voor de transfer naar een ziekenhuis is vaak overbelasting van de mantelzorgers, onze angst om thuis met de dood om te gaan, of een te weinig aangepast zorgaanbod in de eerste lijn. Daarom zijn er tussenoplossingen nodig, zoals middle care.
Tot slot vinden de deelnemers dat financiële drempels geen belemmering mogen vormen voor de toegang tot palliatieve zorg. Ze moet voor iedereen betaalbaar zijn, luidt het.
Minister Beke zegt de aanbevelingen "ter harte" te nemen. "We ontwikkelen een Vlaams actieplan rond vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseindezorg en we maken werk van transparante informatie daarover, zodat burgers en alle zorgverleners op degelijke wijze geïnformeerd worden.
We voorzien de nodige middelen voor de palliatieve thuisbegeleidingsequipes, de LEIF-punten en de palliatieve functies in de woonzorgcentra. De besproken thema's en geformuleerde aanbevelingen sluiten uitstekend aan op deze opdracht en zullen inspirerend werken in de uitwerking van ons actieplan", aldus de minister.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Antigifcentrum lanceert podcast voor kinderen na 12.000 oproepen in coronajaar
Het Antigifcentrum en de federale overheidsdienst Volksgezondheid hebben de nieuwe podcast ‘Wetenschapje’ gelanceerd. In de podcast, die bestemd is voor kinderen van 8 tot 13 jaar, komen tal van weetjes aan bod over de gevaren van vergiftiging en hoe het te vermijden. -
75
Ondanks negatief imago is AstraZeneca-vaccin bijna zo effectief als concurrenten (én stukken goedkoper en makkelijk te bewaren)
Ons land bestelde 7,5 miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin, maar dat vaccin wordt steeds vaker weggezet als “brol”. Omdat het minder zou beschermen dan de andere vaccins. “Onzin”, zeggen alle specialisten. Gevaccineerden die besmet raken met corona hebben een net iets grotere kans om een paar dagen koorts te ontwikkelen, maar dat is het dan ook. -
Multimedia
Geen techneut? Dit zijn alle specificaties van je smartphone uitgelegd
Van plan om een nieuwe smartphone te kopen? Er zijn heel wat zaken waar je op moet letten. Onze techredacteur legt je uit hoe je een smartphone kiest die voldoet aan wat jij wil. -
-
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
Livios
Maak je terras helemaal klaar voor de lente met deze tips
De zachte temperaturen van de laatste dagen doen ons al dromen van de lente. Maar is je terras daar ook al klaar voor? Vaak kan dit na de winter een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven. Met deze tips van bouwsite Livios geniet je in geen tijd van de eerste lentezon! -
PREMIUMAppels/Dendermonde
“Mensen alleen moeten laten sterven, heeft me volledig gekraakt”: directeur Dendermonds rusthuis gooit handdoek in de ring
Zijn job in de zorg heeft hij na 40 jaar opgezegd. Aanleiding? De coronacrisis. Als directeur van woonzorgcentrum Kasteelhof in Dendermonde maakte Marc Lippens (60) de hel door Covid-19 van op de eerste rij mee. Het rusthuis werd zwaar getroffen door besmettingen, zowel bij bewoners als bij personeel. “Lichamen die zo snel mogelijk weg moesten... Ik kan die beelden maar niet vergeten”, getuigt Marc. -
PREMIUMRoeselare/Meulebeke
“Lezen wat mijn vrouw me nog wilde zeggen, dat deed deugd”: De Mantel pent eindelevensverhalen neer voor nabestaanden
Netwerk Palliatieve Zorg De Mantel legt voortaan, op verzoek en op basis van een interview, het eindelevensverhaal van hun palliatieve patiënten vast in een boekje. Zo willen ze zowel de patiënt als de nabestaanden helpen bij het afscheid nemen. Meulebekenaar Kristof Vande Walle die in februari afscheid moest nemen van z’n echtgenote Anneleen Van Parys is vol lof over het initiatief. “Het boekje is niet alleen een mooie herinnering voor later, ook op moeilijke momenten geeft het ons de moed om door te zetten”, getuigt hij.