REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

OVERZICHT. Hoe goed beschermt het vaccin dat jij kreeg je tegen de verschillende virusvarianten? En wat is verschil tussen eerste en tweede prik?

Het vaccin van Johnson & Johnson zou minder effectief zijn tegen de deltavariant. Maar hoeveel minder effectief en hoe zit het eigenlijk met de andere vaccins? Hoe hoog is de beschermingsgraad bij Pfizer, Moderna en AstraZeneca tegen de dominante deltavariant? En hoe zit het met de alfavariant (Britse variant)? Wij bundelden enkele grote en betrouwbare studies die tot zover zijn uitgevoerd. Een gedetailleerd overzicht, vaccin per vaccin voor alle belangrijke varianten.

 1. Virale lading Deltavariant 1.000 keer hoger dan bij originele stam

  Virale lading Deltavari­ant 1.000 keer hoger dan bij originele stam

  De Deltavariant is meer dan drie keer zo besmettelijk als de originele stam van het SARS-CoV-2-virus. Waarom dat zo is, dat probeert een nieuwe studie te achterhalen. Daaruit blijkt dat het virus zich sneller in de luchtwegen van de gastheer nestelt en in veel grotere mate. Gemiddeld hadden patiënten bij hun eerste positieve test zelfs 1.000 keer meer viruslading dan wie aanvankelijk besmet was met de originele virusstam. Dat kan een verklaring zijn voor de hogere besmettelijkheidsgraad.
 2. 1 op 10 Nederlanders die positief testen, is volledig ingeënt: “En toch blijft prikken, prikken, prikken dé oplossing”
  PREMIUM

  1 op 10 Nederlan­ders die positief testen, is volledig ingeënt: “En toch blijft prikken, prikken, prikken dé oplossing”

  Nieuwe info is het niet, maar het zorgt toch voor wat verwarring: wie volledig gevaccineerd is, kan nog steeds andere mensen besmetten met het coronavirus. Zijn die twee prikken in de bovenarm dan nutteloos? “Integendeel. Als de deltavariant had gecirculeerd in een wereld zonder vaccins, dan was dat een catastrofe geweest met duizenden extra overlijdens.”
 3. Voorlopig geen verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel: “We moeten twijfelaars informeren, maar wel in hun waarde laten”
  PREMIUM

  Voorlopig geen verplichte vaccinatie voor zorgperso­neel: “We moeten twijfe­laars informeren, maar wel in hun waarde laten”

  Het zorgpersoneel zal voorlopig nog niet verplicht worden om zich te laten vaccineren. De overheid wil eerst sensibiliseren. En dat lijkt motivatiepsycholoog Maarten Van Steenkiste (UGent) ook de juiste strategie. “Als je mensen wil overtuigen, moet je hen ook proberen begrijpen en in hun waarde laten. Dwingen werkt averechts.” Jamin is zo'n verpleegkundige die zich (nog) niet wil laten vaccineren. Niet omdat hij een anti-vaxxer is, zegt hij. Maar wat is de reden dan wel?

Wetenschap & Planeet