REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

OVERZICHT. Hoe goed beschermt het vaccin dat jij kreeg je tegen de verschillende virusvarianten? En wat is verschil tussen eerste en tweede prik?

Het vaccin van Johnson & Johnson zou minder effectief zijn tegen de deltavariant. Maar hoeveel minder effectief en hoe zit het eigenlijk met de andere vaccins? Hoe hoog is de beschermingsgraad bij Pfizer, Moderna en AstraZeneca tegen de dominante deltavariant? En hoe zit het met de alfavariant (Britse variant)? Wij bundelden enkele grote en betrouwbare studies die tot zover zijn uitgevoerd. Een gedetailleerd overzicht, vaccin per vaccin voor alle belangrijke varianten.

 1. 1 op 10 Nederlanders die positief testen, is volledig ingeënt: “En toch blijft prikken, prikken, prikken dé oplossing”
  PREMIUM

  1 op 10 Nederlan­ders die positief testen, is volledig ingeënt: “En toch blijft prikken, prikken, prikken dé oplossing”

  Nieuwe info is het niet, maar het zorgt toch voor wat verwarring: wie volledig gevaccineerd is, kan nog steeds andere mensen besmetten met het coronavirus. Zijn die twee prikken in de bovenarm dan nutteloos? “Integendeel. Als de deltavariant had gecirculeerd in een wereld zonder vaccins, dan was dat een catastrofe geweest met duizenden extra overlijdens.”
 2. INTERVIEW. Infectioloog ziet nieuwe fase in corona-epidemie aanbreken: “Stop met focus op besmettingen en temper de paniek”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Infectio­loog ziet nieuwe fase in corona-epidemie aanbreken: “Stop met focus op besmettin­gen en temper de paniek”

  “We moeten er niet flauw over doen: angst verkoopt. Maar de cijfers van vandaag zijn niet te vergelijken met die van vorig jaar.” Die boodschap van Jeroen van der Hilst (44), infectioloog aan het Jessa Ziekenhuis, krijgt opvallend veel bijval op sociale media. Van der Hilst - geboren in Nederland maar al tien jaar actief in ons land - vindt dat we anders met het virus moeten omgaan. “Neen, er komt geen tsunami meer.”
 1. Voorlopig geen verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel: “We moeten twijfelaars informeren, maar wel in hun waarde laten”
  PREMIUM

  Voorlopig geen verplichte vaccinatie voor zorgperso­neel: “We moeten twijfe­laars informeren, maar wel in hun waarde laten”

  Het zorgpersoneel zal voorlopig nog niet verplicht worden om zich te laten vaccineren. De overheid wil eerst sensibiliseren. En dat lijkt motivatiepsycholoog Maarten Van Steenkiste (UGent) ook de juiste strategie. “Als je mensen wil overtuigen, moet je hen ook proberen begrijpen en in hun waarde laten. Dwingen werkt averechts.” Jamin is zo'n verpleegkundige die zich (nog) niet wil laten vaccineren. Niet omdat hij een anti-vaxxer is, zegt hij. Maar wat is de reden dan wel?