Opnieuw minder hiv-diagnoses in 2018, maar ziekte treft diverser publiek
Het aantal nieuwe hiv-diagnoses is vorig jaar gedaald met 2 procent vergeleken met 2017. Terwijl het aantal diagnoses daalt in de traditioneel getroffen groepen, komen er andere groepen bij - zoals mensen uit Azië en Latijns-Amerika - met wie preventieprogramma's rekening moeten houden. Dat meldt Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid.
Sciensano registreerde 882 hiv-diagnoses in 2018. Dat stemt overeen met gemiddeld 2,4 nieuwe diagnoses per dag. Het is het vijfde jaar op rij dat er een daling is, ook al blijft het totaal aantal nieuwe diagnoses volgens het instituut hoog.
Deze cijfers doen vermoeden dat het gebruik van Pre-Exposure Profylaxis (PrEP, een preventieve behandeling van mensen die geen hiv hebben, maar die een grote kans lopen op besmetting), positief bijdraagt aan de preventie van hiv en de daling van het aantal gevallen.
Diagnoses
"Het gebruik van een condoom, regelmatige tests op hiv, een vroegtijdige behandeling na diagnose voor alle hiv-patiënten en gerichte campagnes blijven van het allergrootste belang", zegt Jessika Deblonde, wetenschapster bij Sciensano. "De daling van het aantal diagnoses bij Belgische mannen die seks hebben met mannen is het resultaat van een jarenlange inzet op combinatiepreventie, waaraan PrEP een bijkomende boost geeft."
De daling van het aantal hiv-diagnoses zet zich voort in de twee meest getroffen populaties, mannen die seks hebben met mannen (MSM) met Belgische nationaliteit en heteroseksuele mannen en vrouwen afkomstig van Sub-Saharaans Afrika. "Zowel bij MSM als bij heteroseksuelen is de verdeling van de nationaliteiten langzamerhand gevoelig veranderd. Het aantal diagnoses bij heteroseksuelen uit Sub-Saharaans Afrika neemt gestaag af", aldus Deblonde.
Sciensano ziet geen daling van het aantal hiv-diagnoses bij andere heteroseksuele populaties. Bij MSM is het aandeel van niet-Belgen even belangrijk geworden als dat van Belgen. "De hiv-epidemie in België treft verschillende populaties en wordt dus jaar na jaar meer divers", benadrukt de wetenschapster bij Sciensano.
Stijging
Vooral bij MSM uit niet-Europese landen neemt het aantal diagnoses in België nog toe: in 2018 had 13 procent van de mannen die seks hebben met mannen een Latijns-Amerikaanse nationaliteit en 10 procent een Aziatische nationaliteit.
"Als we de epidemie onder controle willen houden, moeten we ervoor zorgen dat alle getroffen populaties zich kunnen laten testen en behandelen", legt Deblonde uit. Preventieprogramma's moeten dus aandacht besteden om een grotere diversiteit aan populaties te bereiken. "Aangezien hiv in België verschillende populaties treft, bestaat de uitdaging erin de campagneboodschappen en preventie- en teststrategieën te diversifiëren en aan te passen aan verschillende noden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wetenschappers ontdekken nieuwe en zeldzame variant hiv
-
Mijnenergie
Elk zonnepaneel een eigen omvormer? Dit zijn de voor- en nadelen
Zonnepanelen hebben logischerwijze nood aan voldoende zonlicht. De schaduw van een hoge boom of aanpalend gebouw beïnvloeden het rendement op negatieve wijze. De oplossing bestaat erin om niet te kiezen voor één centrale omvormer, maar te opteren voor micro-omvormers per paneel. Al kent dat systeem ook minpunten. Sectorfederatie ODE maakt voor Mijnenergie.be de afweging. -
PREMIUM37
Binnenkort vaccins tegen kanker? “Het wordt een chronische ziekte waar je niet aan sterft”
Farmareuzen maken zich sterk dat we tegen 2030 vaccins hebben tegen kanker. Elke patiënt zou een gepersonaliseerd vaccin op maat kunnen krijgen. Hoe realistisch is dat vooruitzicht? Kankerexpert Jo Van Ginderachter (VUB) legt het uit: “Bepaalde types kanker laten zich makkelijker met immuuntherapie behandelen.” -
-
Gouden Formule 1
Georges-Louis Bouchez doet ook dit jaar opnieuw mee aan de Gouden Formule 1: “Verstappen is een vechter en een goede coureur, maar Hamilton is meer een ster”
-
Drie baby’s kregen vroege diagnose van spierziekte waaraan ook baby Pia lijdt door screening bij geboorte
De afgelopen vijf maanden is in Vlaanderen bij drie baby’s de zeldzame spierziekte SMA vastgesteld na een screening bij hun geboorte. Dat meldt VRT NWS. Sinds december vorig jaar worden alle pasgeboren kinderen getest op SMA, de erfelijke spierziekte die enkele jaren geleden onder de aandacht kwam met baby Pia. -
PREMIUM
Gevaarlijke evolutie van kleine patronen naar grote flessen lachgas: wat doet het met je lichaam? “Op lange termijn kan er impact zijn op je zenuwstelsel”
Recreatieve gebruikers van lachgas gebruiken steeds vaker grote lachgasflessen in plaats van kleine patronen. Dat blijkt uit onderzoek van safe.brussels naar het gebruik van lachgas in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het is een gevaarlijke trend, met meer gezondheids- en veiligheidsrisico’s. Wat kunnen die gevolgen zijn? Wat doet lachgas eigenlijk met je lichaam? En kan je merken aan je kinderen of ze ermee experimenteren? Tien vragen aan Tom Evenepoel, coördinator van De Druglijn: “Bij wie hier gevoelig voor is, kan het leiden tot psychoses.” -
Bijna 900 Pakistaanse kinderen besmet met HIV door dokter die naalden hergebruikte
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRonny Ooms
Bernard Loncke
Marc Spandel