Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © ThinkStock

Opnieuw controle in Brussels ziekenhuis rond statuut van stagiair-artsen

Gisteren vond in een Brussels ziekenhuis opnieuw een onverwachte controle plaats op de werkuren van stagiair-artsen. Dat meldt het arbeidsauditoraat, dat de controle had gevraagd. Het gaat om het vierde Brusselse ziekenhuis dat werd gecontroleerd in het kader van de naleving van de regels rond de arbeidsduur van specialisten in opleiding. Volgens de eerste vaststellingen zou het ziekenhuis in overtreding zijn.

 1. Burn-out in de zorg. Verpleegkundige getuigt: "De ultieme trigger was dat we dit jaar zelfs geen onnozele speculaas meer kregen op Sinterklaas. We kregen helemaal niks”
  PREMIUM

  Burn-out in de zorg. Verpleeg­kun­di­ge getuigt: "De ultieme trigger was dat we dit jaar zelfs geen onnozele speculaas meer kregen op Sinter­klaas. We kregen helemaal niks”

  Mensen in de zorg geven al bijna twee jaar plankgas. De uitval van zorgpersoneel is groot en niet enkel toe te schrijven aan coronabesmettingen. Verpleegkundige Camille (*) zit sinds twee maanden thuis met een burn-out. “Al dat sterven door Covid, het is van een machteloosheid die moeilijk te verteren valt.”
 2. Hoe onderscheid je de kwakzalvers, en werkt het eigenlijk wel? Experts en farmacoloog geven uitleg over chiropraxie en osteopathie
  PREMIUM

  Hoe onder­scheid je de kwakzal­vers, en werkt het eigenlijk wel? Experts en farmaco­loog geven uitleg over chiro­praxie en osteopa­thie

  Hoe meer we thuiswerken, hoe vaker rug- en nekklachten opspelen. Heel wat mensen gaan daarvoor naar de chiropractor of osteopaat, maar die trend legt een pijnpunt bloot: beide beroepen zijn niet erkend en dus is er geen officiële kwaliteitscontrole. Hoe onderscheid je dan de kraker van de kwakzalver? “Na drie behandelingen moet je al vooruitgang merken.”
 3. Zeker 5% van de Belgen stopt met ademen in hun slaap: wat kan je doen tegen slaapapneu? En hoe kan je het herkennen?
  PREMIUM

  Zeker 5% van de Belgen stopt met ademen in hun slaap: wat kan je doen tegen slaapapneu? En hoe kan je het herkennen?

  Vandaag is de Dag van de Slaap, maar niet voor iedereen is slaap even evident. 5 tot 15 procent van de volwassen bevolking heeft last van slaapapneu, een aandoening waarbij je tijdens je slaap regelmatig stopt met ademen. Maar hoe weet je of je hier zelf last van hebt? En wat kan je ertegen doen? Longarts Fré Bauters (UZ Gent) beantwoordt de belangrijkste vragen. “Patiënten met deze risicofactor moeten extra opletten.”
 1. Laat vanaf je vijftigste regelmatig je ogen checken: “Van glaucoom kan je blind worden zonder dat je het beseft”
  PREMIUM

  Laat vanaf je vijftigste regelmatig je ogen checken: “Van glaucoom kan je blind worden zonder dat je het beseft”

  Minstens drie procent van de Belgische 40-plussers heeft glaucoom. Een ongeneeslijke oogaandoening die je langzaam maar zeker slechtziend kan maken. Hoe kan je het herkennen? En welke behandelingen bestaan er? We vroegen het aan oogarts Tom Van Hoorde. Collega Sophie Lemmens (UZ Leuven) geeft uitleg over de allernieuwste opsporingstechniek met artificiële intelligentie. “Iedere zenuwvezel die je bent verloren, krijg je nooit meer terug.”
 2. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
  Mijntelco

  Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

  Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
 3. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.