Getty Images/EyeEm
Volledig scherm
© Getty Images/EyeEm

OPINIE. “Vapen heeft in België onterecht slechte reputatie”

Vorige week publiceerde gezondheidsinstituut Sciensano een onderzoek waaruit blijkt dat er elektronische sigaretten op de markt zijn met aroma‘s die genotoxische eigenschappen hebben: de aroma’s bevatten chemische stoffen die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Volgens professor Frank Baeyens, hoogleraar psychologie aan de KU Leuven, blijft vapen echter een erg efficiënt middel om te stoppen met roken, aangezien het volgens wetenschappelijk onderzoek veel minder schadelijk is dan roken. Hieronder leest u het integrale opiniestuk van professor Baeyens. 

12 reacties

 • Arthur Morgan

  4 dagen geleden
  Als iedereen die stoomtreinen eens zou uitlachen in het openbaar, dan zou die onzin snel verdwijnen.
 • Samuel Peeters

  3 weken geleden
  Gezond om te doen dan toch evenmin? Als het helpt ontspannen dan kan je andere genotsmiddelen ook gaan legaliseren...
 • Dirk Van den Bogaert

  1 maand geleden
  Nog ongezonder dan een sigaret die chemische rommel. Heb zelf 35 jaren gerookt, tot 3 pakjes per dag, en ben exact 5 jaar en 2 maanden geleden van dag op dag gestopt zonder enige hulp. Om maar te zeggen; Volgens mij zit het gewoon tussen je oren, het idee dat je een hulpmiddel nodig hebt om te stoppen met roken.
 • Olivier Magnus

  1 maand geleden
  In december beginnen vapen in combinatie met roken. Vanaf Nieuwjaar vrij makkelijk volledig gestopt met roken en na 3,5 maand enkel vapen heb ik geen zin meer in een sigaret. Na 26 jaar roken en vele pogingen. Eerste serieuze rookstoppoging met een vaper en het lijkt goed te lukken. Misschien niet helemaal gezond maar toch veel gezonder en goedkoper dan sigaretten.
 • Marc de Clerck

  1 maand geleden
  Ik vap 5 jaar . Ondertussen geen poliepen meer in mijn darm . Longen volledig schoon . Gee verkoudheden of bronchitis meer gehad . Kortom allleen maar voordelen . Moet er wel bijzeggen dat ik geen smaken gebruik . Mij mogen ze gerust onderzoeken . Het enige waarom ze dit zo afraden is dat ze geen sigarettentaks meer hebben . Is zoals de files . Geen files meer ,een pak minder benzinegebruik en een pak minder aan taksen . Ik stink ook niet meer naar de rook en niemand heeft last van mijn vaprook
 1. EMA ziet verband tussen AstraZeneca en tromboses, maar benadrukt voordelen vaccin
  48

  EMA ziet verband tussen AstraZene­ca en tromboses, maar benadrukt voordelen vaccin

  Er bestaat inderdaad een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) die enkele tientallen mensen na vaccinatie hebben opgelopen. Dat zegt Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), in Italiaanse media. Maar, zo voegt hij er meteen aan toe, de voordelen van het vaccin zijn nog altijd groter dan de risico's.
 2. Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Magische girlpower, hoopgeven­de natuurbeel­den of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix.
 1. Alerte spoorwegarbeider redt kind van aanstormende trein
  Play

  Alerte spoorwegar­bei­der redt kind van aanstormen­de trein

 2. Autobestuurders zien een wel heel bijzonder voertuig voorbijrijden
  Play

  Autobe­stuur­ders zien een wel heel bijzonder voertuig voorbijrij­den

Wetenschap & Planeet