Christine Van Broeckhoven
Volledig scherm
Christine Van Broeckhoven © BELGA

OPINIE Christine Van Broeckhoven: "Nog langer aarzelen met investeren in een gezond brein, kan leiden tot een deficit van de mensheid"

Het stopzetten door het farmaceutisch bedrijf Pfizer van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor Alzheimer en Parkinson ziekten heeft voor veel commotie gezorgd. Begrijpelijk, omdat het aantal patiënten met deze hersenziekten heel snel stijgt in onze vergrijzende samenleving en er geen genezende behandelingen zijn. 

19 reacties

  • oswald billiet

    5 jaar geleden
    Van deze vreselijke ziekte is niemand vrij, zelfs ook niet voor diegenen met een superbrein. De oplossing zal nu wellicht moeten gebeuren door die toevalstreffer, zoals het was met de penicilline. Maar intussen zijn slachtoffer en partner of familie evenzeer getroffen met een nabestaande die niets meer beseft en geestelijk dood gaat. Het wordt ook tijd dat dit grote probleem, aangepast, onder de wetgeving voor euthanasie wordt gebracht.
  • Leo Vandevoorde

    5 jaar geleden
    Er kan geen winst gemaakt worden op het eindproduct, dus zal men er ook niet in investeren. Dat is de onzichtbare hand van het kapitalisme die wegneemt waar het absoluut niet zou mogen. Ik raad iedereen, zelfs de overtuigde kapitalisten, aan om "het kapitaal" van Marx eens te lezen, dat boek is nu meer relevant dan toen het geschreven werd.
  • Frank Blontrock

    5 jaar geleden
    Iedereen pleit voor zijn eigen winkel
  • cecil atherton

    5 jaar geleden
    Inderdaad Heidi Werbrouck, erfelijkheid, maar als je in dat potje roert steigeren de politiek-correcten hysterisch. De 'academische elite' zou van de eerste de beste veefokker kunnen leren als het hun echt om gezonde mensen in een gezonde maatschappij te doen was.
  • Elsje vervoort

    5 jaar geleden
    Hier stuit men duidelijk op de grenzen van het kapitalisme. Als het niet genoeg gaat opbrengen investeren we niet in onderzoek. Ons Rijnlandmodel hield het midden, maar Europa heeft beslist het Angelsaksisch model te volgen. De privatisering van onze overheidsgebouwen, basisvoorzieningen en de toenemende arbeidsdruk zijn daar een bewijs van. Ik vind dit alleszins geen goede evolutie.
  1. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
    Livios

    Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

    Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
  2. Nederlandse prof dropt bommetje: 1 op de 3 medische studies is ‘fake’. “In het beste geval weggesmeten geld, in het slechtste geval ronduit gevaarlijk”
    PREMIUM

    Nederland­se prof dropt bommetje: 1 op de 3 medische studies is ‘fake’. “In het beste geval weggesme­ten geld, in het slechtste geval ronduit gevaarlijk”

    Miljoenen patiënten wereldwijd krijgen foute of nodeloos dure behandelingen doordat de wetenschappelijke studies waarop ze gebaseerd zijn, compleet verzonnen zijn. Dat zegt de Nederlandse professor Ben Willem Mol, die zich de voorbije tien jaar verdiepte in het probleem. “Neem nu groeihormoon bij een ivf-behandeling: volgens de wetenschappelijke literatuur helpt dit om zwanger te raken. Welnu, de helft van de studies waarop deze bevinding steunt, is fake.”
  1. Het is lente en toch lijkt iedereen verkouden: zo voorkom je dat je loopt te snotteren. “Laat de gember, knoflook en honing maar links liggen”
    PREMIUM

    Het is lente en toch lijkt iedereen verkouden: zo voorkom je dat je loopt te snotteren. “Laat de gember, knoflook en honing maar links liggen”

    Momenteel lijkt iedereen weer te niezen en te snotteren. En dat ondanks dat het - meteorologisch gezien - al lente is. Komt dit door het koude grijze weer? In welk seizoen heb je het meeste kans om een verkoudheid op te lopen? En wat kan je er het best tegen doen? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters zocht het uit. “Een verkoudheid kan veroorzaakt worden door zo’n 200 virussen.”
  2. Nu de klok een uur vooruit is gezet: met deze 3 tips wen je zo snel mogelijk aan de zomertijd
    PREMIUM

    Nu de klok een uur vooruit is gezet: met deze 3 tips wen je zo snel mogelijk aan de zomertijd

    Het is weer zover: de zomertijd is begonnen. Vannacht hebben we de klok een uur vooruit gezet. En zoals ieder jaar vragen we ons dan af: schaffen we het winter- of zomeruur niet beter gewoon af? En zo ja, welke tijd laten we dan best in het verleden? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters geeft mee wat voor wetenschappers de beste optie lijkt, én geeft advies om de uurwisseling vlot te laten verlopen.