OPINIE Christine Van Broeckhoven: "Nog langer aarzelen met investeren in een gezond brein, kan leiden tot een deficit van de mensheid"
Het stopzetten door het farmaceutisch bedrijf Pfizer van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor Alzheimer en Parkinson ziekten heeft voor veel commotie gezorgd. Begrijpelijk, omdat het aantal patiënten met deze hersenziekten heel snel stijgt in onze vergrijzende samenleving en er geen genezende behandelingen zijn.
Zelf ben ik niet verrast. Pfizer is immers niet het enige bedrijf dat zijn onderzoek naar nieuwe medicijnen stopzet omdat de klinische testen geen noemenswaardig verschil toonden ten opzichte van patiënten die niet behandeld werden. De meeste van deze farmaceutische bedrijven hebben zich gebaseerd op dezelfde biologische hypothese van het ziekteproces in de hersenen. Het is ontgoochelend, maar je kan verwachten dat bedrijven na grote investeringen zonder resultaten beslissen om hun activiteiten te verminderen of te stoppen. In het geval van de ziekte van Alzheimer, was het initiële enthousiasme waarschijnlijk ook voorbarig en het voorgestelde ziekteproces te simpel.
Hoewel er wereldwijd besef is dat dementie en andere geestesziekten een bedreiging zijn voor het welzijn van onze maatschappij en de gezondheidszorg, is er weinig animo om afdoende te investeren. In contrast met de investeringen in kanker en cardiovasculair onderzoek, wordt er maar 10% geïnvesteerd in neurowetenschappen
Sinds Alois Alzheimer in 1906 de ziekte in detail beschreef, weten wij dat de ziekte van Alzheimer veroorzaakt wordt door een massaal verlies van hersencellen, met als resultaat een krimpend brein en het verlies van hersenfuncties zoals het geheugen, en verandering van gedrag, persoonlijkheid en emotie. In de krimpende hersenen ontstaan ophopingen die de werking van het brein verstoren. Halfweg de jaren 90 werden deze ophopingen het doelwit voor de ontwikkeling van nieuwe medicaties. Verschillende methoden werden getest om de vorming ervan te verhinderen of om ze te verwijderen, maar zonder succes. Wel vond men aanwijzingen dat de experimentele medicatie veel vroeger in het ziekteproces moest getest worden, zelfs al voor de eerste symptomen van de ziekte.
Anderzijds, bleek ook dat deze ophopingen niet aanwezig waren bij alle patiënten met de ziekte van Alzheimer. Dit betekent dat de ziekte kan veroorzaakt worden door verschillende biologische stoornissen in bijvoorbeeld het immuunsysteem of de cholesterol metabolisme. Met andere woorden, er zal nooit één pil zijn voor Alzheimerdementie, maar meerdere, op maat van elke groep patiënten.
Het heeft lang geduurd alvorens men de complexiteit van deze dementie heeft willen erkennen. Er werd hardnekkig vastgehouden aan de eerste biologische hypothese als enige oorzaak. Mogelijks omdat de investeringen in dit onderzoek fenomenaal hoog waren, zowel in de farmaceutische industrie als bij sommige onderzoekers, en mislukken niet op de agenda stond. Mijn ervaring was dat de aanpak hardnekkig werd gepromoot en weinig ruimte liet voor nieuwe inzichten. Nu haakt de farmaceutische sector af en wacht op de zijlijn, paraat voor in het geval van een nieuwe doorbraak.
Is dit omdat ouderen mensen economisch minder interessant zijn? Gelooft men niet dat geestesziekten wel degelijke “echte” ziekten zijn? Of is men bang dat het ingrijpen in de hersenen een inbreuk kan zijn op het psyche van de mens?
Nieuwe doorbraken kunnen enkel gerealiseerd worden door te investeren in het wetenschappelijk onderzoek en daar wringt het schoentje. Hoewel er wereldwijd besef is dat dementie en andere geestesziekten een bedreiging zijn voor het welzijn van onze maatschappij en de gezondheidszorg, is er weinig animo om afdoende te investeren. In contrast met de investeringen in kanker en cardiovasculair onderzoek, wordt er maar 10% geïnvesteerd in neurowetenschappen.
Ook in België, komen extra financieringen door de overheid maar druppelsgewijs en zonder een lange-termijn visie. Wetenschappers dienen in competitie te gaan met elkaar waar samenwerking eerder de meerwaarde kan genereren. Het is moeilijk te vatten wat de redenen zijn voor dit aarzelend beleid. Is dit omdat ouderen mensen economisch minder interessant zijn? Gelooft men niet dat geestesziekten wel degelijke “echte” ziekten zijn? Of is men bang dat het ingrijpen in de hersenen een inbreuk kan zijn op het psyche van de mens? Wat het ook mogen wezen, nog langer aarzelen met investeren in een gezond brein in een gezond lichaam kan leiden tot een deficit van de mensheid, zo voel ik het aan althans.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
Farmareus Pfizer staakt onderzoek naar medicatie tegen alzheimer en parkinson
Farmareus Pfizer stopt met onderzoek naar nieuwe medicatie voor de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. De vrijgekomen financiën worden volgens het bedrijf verplaatst naar onderzoek naar andere aandoeningen, waarmee het bedrijf meer denkt te kunnen betekenen voor patiënten en aandeelhouders. -
PREMIUM
Nederlandse prof dropt bommetje: 1 op de 3 medische studies is ‘fake’. “In het beste geval weggesmeten geld, in het slechtste geval ronduit gevaarlijk”
Miljoenen patiënten wereldwijd krijgen foute of nodeloos dure behandelingen doordat de wetenschappelijke studies waarop ze gebaseerd zijn, compleet verzonnen zijn. Dat zegt de Nederlandse professor Ben Willem Mol, die zich de voorbije tien jaar verdiepte in het probleem. “Neem nu groeihormoon bij een ivf-behandeling: volgens de wetenschappelijke literatuur helpt dit om zwanger te raken. Welnu, de helft van de studies waarop deze bevinding steunt, is fake.” -
-
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
PREMIUM
Het is lente en toch lijkt iedereen verkouden: zo voorkom je dat je loopt te snotteren. “Laat de gember, knoflook en honing maar links liggen”
Momenteel lijkt iedereen weer te niezen en te snotteren. En dat ondanks dat het - meteorologisch gezien - al lente is. Komt dit door het koude grijze weer? In welk seizoen heb je het meeste kans om een verkoudheid op te lopen? En wat kan je er het best tegen doen? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters zocht het uit. “Een verkoudheid kan veroorzaakt worden door zo’n 200 virussen.” -
PREMIUM
Nu de klok een uur vooruit is gezet: met deze 3 tips wen je zo snel mogelijk aan de zomertijd
Het is weer zover: de zomertijd is begonnen. Vannacht hebben we de klok een uur vooruit gezet. En zoals ieder jaar vragen we ons dan af: schaffen we het winter- of zomeruur niet beter gewoon af? En zo ja, welke tijd laten we dan best in het verleden? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters geeft mee wat voor wetenschappers de beste optie lijkt, én geeft advies om de uurwisseling vlot te laten verlopen. -
Biden geeft geheime informatie over oorsprong coronavirus vrij
De Amerikaanse president Joe Biden heeft een wet ondertekend waarmee zo veel mogelijk geheime informatie over de oorsprong van het coronavirus wordt vrijgegeven. Informatie die de nationale veiligheid kan schaden, zal volgens de president geheim blijven.
19 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageeroswald billiet
Leo Vandevoorde
Frank Blontrock
cecil atherton
Elsje vervoort