Opgelet: je vaatwasser kan schuilplaats zijn voor dodelijke bacteriën
Wetenschappers hebben ontdekt dat ziekteverwekkers zich opstapelen in vaatwassers. Het gaan in het bijzonder om bacteriën die voedselvergiftigingen en dodelijke hartontstekingen kunnen veroorzaken. De ziekteverwekkers komen in de vaatwasser terecht via leidingwater en besmet voedsel.
Je vaatwasser kan de bacterie E.coli huisvesten, die levensbedreigende voedselvergiftigingen kan veroorzaken, naast andere ziekteverwekkers die voor infecties van de urinewegen, de huid en het hartweefsel kunnen zorgen. Dat blijkt uit Sloveens onderzoek.
Hoewel ze doorgaans onschuldig zijn, kunnen deze bacteriën dodelijk zijn voor mensen met een verzwakte immuniteit, zoals mensen die chemo krijgen of een orgaantransplantatie kregen.
Via leidingwater en besmet eten
Aangenomen wordt dat de bacteriën en schimmels in de vaatwasser belanden via leidingwater, maar ook via besmet voedsel, zo stellen de onderzoekers. Zij raden aan het risico op besmetting te beperken door de vaatwasser te laten afkoelen voordat je hem opendoet en ook het afsluitrubber na elk gebruik te reinigen.
De vorsers van de universiteit van Ljubljana onderzochten 24 afsluitrubbers van vaatwassers uit private woningen, naast het water dat die vaatwassers gebruiken. Daaruit bleek dat heel wat vaatwassers bacteriën bevatten zoals de E.colibacterie die voedselvergiftigingen veroorzaakt. De vaatwassers bevatten ook pseudonomas, een bacterie die voor infecties van de luchtwegen zorgt en acinetobacter, een bacterie die voor ontstekingen van de urinewegen, de huid en het hart kan zorgen.
Candida
Daarnaast bleken de vaatwassers ook schimmels te huisvesten zoals candida, die voor spruw zorgt. De onderzoekers waarschuwen dat die ziekteverwekkers in je huis belanden via de warme lucht die de vaatwasser gebruikt aan het einde van de wascyclus. Daarom is het belangrijk de vaatwasmachine pas te openen nadat die is afgekoeld.
De opeenhoping van bacteriën en schimmels kan je ook tegengaan door na elke wasbeurt de rubberen afsluitring rond de deur te reinigen. Daar zitten microbes immers beschermd tegen de hitte en vochtigheid van de vaatwasser.
Niettemin stippen de vorsers aan dat voor normale, gezonde mensen de vaatwasser heel weinig risico's inhoudt. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het vakblad Appplied and Environmental Microbiology.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
-
TV4
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
De langverwachte laatste aflevering van het finale seizoen van de Emmy-winnende dramareeks ‘Succession’ is vanaf maandag te zien op Streamz. Wie volgt Logan Roy op? Blijft de relatie tussen Shiv en Tom overeind? En wat gebeurt er met ‘cousin Greg’? We zetten alle belangrijke vragen nog even op een rijtje. -
Groot onderzoek naar leukemie levert betere behandeling op
Onderzoekers van onder meer het Amsterdam UMC hebben een effectievere en voor patiënten minder belastende behandeling ontdekt voor de meest voorkomende vorm van leukemie. Door een gerichte combinatietherapie met specifieke medicijnen hoeven patiënten met chronische lymfatische leukemie (CLL) geen chemotherapie meer te ondergaan. -
-
KIJK. John (60) krijgt meer dan 250 bijensteken, maar kan het nog navertellen
-
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur
Vanaf juni betalen Telenet-klanten meer voor hun abonnement. Deze prijsstijging vormt trouwens hét uitgelezen moment om jouw contract onder de loep te nemen en te kijken of je elders goedkoper af bent. Mijntelco.be overloopt enkele interessante mogelijkheden. -
Nieuwe antibiotica met behulp van AI kan “superbacterie” doden
Wetenschappers zijn erin geslaagd om met behulp van artificiële intelligentie (AI) een nieuw antibioticum te ontwikkelen dat een dodelijke variant van een superbacterie kan doden. Dat meldt de BBC. -
PREMIUM
“Van mei tot augustus was voor mij de hel in het binnenland”: Jos verhuisde naar zee vanwege hooikoorts. Helpt dat ook?
28 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBart Duchateau
Jacques Van de Velde
Ronald Mergits
Marius Merchiers
Myriam Van Reck