Een zorgwerker ontvangt het Janssen-vaccin tegen Covid-19 in het Steve Biko-ziekenhuis te Pretoria. (17/02/2021)
Volledig scherm
Een zorgwerker ontvangt het Janssen-vaccin tegen Covid-19 in het Steve Biko-ziekenhuis te Pretoria. (17/02/2021) © AFP

Onderzoek: Janssen-vaccin effectief tegen deltavariant, ook zónder tweede prik

Een enkele dosis van het Janssen-vaccin is voldoende om een robuuste bescherming te bieden tegen zware symptomen of overlijden als gevolg van de deltavariant van het coronavirus. Dat suggereren gegevens van een nieuw medisch onderzoek dat werd uitgevoerd in Zuid-Afrika. 

 1. Ziekenhuizen willen vaccinweigeraars schorsen en desnoods ontslaan: “Wie zich niet laat vaccineren, hoort niet thuis in de zorg”
  Play

  Ziekenhui­zen willen vaccinwei­ge­raars schorsen en desnoods ontslaan: “Wie zich niet laat vaccineren, hoort niet thuis in de zorg”

  De ziekenhuizen adviseren minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om vaccinweigeraars in de zorg te schorsen en desnoods zelfs te ontslaan. Dat staat in een advies van de Natio­nale Arbeidsraad (NAR) dat De Tijd kon in­kijken en wordt bevestigd bij HLN LIVE. "Er is geen tijd meer te verliezen", zegt Margot Cloet, de topvrouw van ziekenhuiskoepel Zorgnet­-Icuro.
 1. Trump kreeg het al, dit najaar wellicht ook voor Belgische risicopatiënten: zo werkt behandeling met antistoffen tegen corona
  PREMIUM

  Trump kreeg het al, dit najaar wellicht ook voor Belgische risicopa­tiën­ten: zo werkt behande­ling met antistof­fen tegen corona

  Als alles meezit, zullen hoogrisicopatiënten die de eerste symptomen van corona vertonen, vanaf dit najaar behandeld kunnen worden met medicijnen. Zo zal de kans dat ze in het ziekenhuis belanden, spectaculair dalen. “Het gaat om een infuus met antilichamen dat in het hospitaal toegediend moet worden”, zegt viroloog Johan Neyts van het Rega Instituut (KU Leuven). “Maar wij en anderen werken ook aan een pil die deze besmette mensen gewoon zullen kunnen afhalen bij de apotheker.”

Wetenschap & Planeet