Het AstraZeneca-vaccin beschermt net als de andere vaccins tegen ziuekenhuisopname en overlijden.
Volledig scherm
Het AstraZeneca-vaccin beschermt net als de andere vaccins tegen ziuekenhuisopname en overlijden. © REUTERS

Ondanks negatief imago is AstraZeneca-vaccin bijna zo effectief als concurrenten (én stukken goedkoper en makkelijk te bewaren)

Ons land bestelde 7,5 miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin, maar dat vaccin wordt steeds vaker weggezet als “brol”. Omdat het minder zou beschermen dan de andere vaccins. “Onzin”, zeggen alle specialisten. Gevaccineerden die besmet raken met corona hebben een net iets grotere kans om een paar dagen koorts te ontwikkelen, maar dat is het dan ook.

75 reacties

 • Frank Waeghe

  1 week geleden
  Als AstraZeneca niet ok is omdat men nog teveel moet onderzoeken vraag ik me af of dit ook niet geldig is voor de andere twee. Ik lees dat AstraZeneca niet betrouwbaar is qua levering maar ik zag een artikel waarin één van beide anderen ook niet zo goed leverde. Ik denk dat dit vaccin een vaccin is voor wie op veilig wil spelen. Gekende manier van werken, normale cijfers wat betreft bescherming. Ik laat me vooral niet gek maken door de pers en door marketing.
 • bob jansens

  1 week geleden
  zelfs wie slechts milde symptomen heeft loopt nog steeds het risico op blijvende schade. Vanuit dat standpunt is AstraZeneca brol want de mensen lopen 5x meer risico om toch milde symptomen (en blijvende schade) te hebben dan met Pfizer..
 • Rudy Van Daele

  2 weken geleden
  Nu zien we wat Europa waard is, niets. Enkel hun eigen zakken vullen en de euro in leven houden dat primeert.
 • Josepha Van Vlaanderen

  2 weken geleden
  Volgens Piet de vlieger is AstraZ 94% effectief. Ik heb dat nog nergens gelezen! Gelieve hier dus geen leugens te verspreiden!
 • Victor Coekaerts

  2 weken geleden
  Effe nadenken. Men is nog steeds aan het uitzoeken of AstraZeneca ook uitstekend is voor +65. En toch blijken "alle specialisten" al een oordeel te vellen. Waarom dan nog testen? En bij mijn weten is na de tweede inenting 77% bescherming niet hetzelfde als 95%. Misschien een algemene ontkrachting, gestuurd door de politiek, om toch AstraZeneca aan de burger te brengen. Waar gaan de excellente vaccins dan uiteindelijk naar toe, juist. Zeker niet naar de ouderen maar naar de "essentiëlen".
 1. “Qua omvang is deze pandemie te vergelijken met de pest van de 14de eeuw, het virus blijft hier”
  44

  “Qua omvang is deze pandemie te vergelij­ken met de pest van de 14de eeuw, het virus blijft hier”

  Ook viroloog Jaap Goudsmit, hoogleraar epidemiologie en infectieziekten aan de gerenommeerde Harvard-universiteit, bleek totaal verrast door de omvang van de huidige coronapandemie. Qua omvang is die volgens hem niet te vergelijken met de Spaanse griep van na de Eerste Wereldoorlog, maar met de pest van de veertiende eeuw. Dat zei de Nederlander in ‘Nieuwe Feiten’ op Radio 1, naar aanleiding van zijn nieuwe boek ‘Vrij van Corona.’
 1. Tate en Philip konden geen kinderen krijgen. Toen adopteerden ze een embryo
  Play

  Tate en Philip konden geen kinderen krijgen. Toen adopteer­den ze een embryo

 2. Protest tegen 'satanische inzending' voor Songfestival
  Play

  Protest tegen 'satanische inzending' voor Songfesti­val

Wetenschap & Planeet