Topdokter Danny De Looze is al vele jaren bezig met onderzoek van onze darmflora.
Volledig scherm
PREMIUM
Topdokter Danny De Looze is al vele jaren bezig met onderzoek van onze darmflora. © Shutterstock / Geert Van de Velde

Nooit zin om te sporten? Mogelijk ligt het aan je darmen

De ene sport elke dag, de andere moet zich elke keer naar de fitness slepen. Mogelijk zijn onze darmen de schuldige. Bij muizen is dat in elk geval zo: onderzoekers hebben ontdekt dat het verschil in enthousiasme om te sporten bij muizen veroorzaakt wordt door bacteriën in hun darm. Wat kan die ontdekking betekenen voor ons? Maag-darmspecialist Danny De Looze (UZ Gent) legt uit.

9 reacties

  • Lisa Reimert

    1 dag geleden
    Nou, ben benieuwd . Ik sport wel regelmatig. Minstens 2x in de week, ik probeer 3x. Maar dat is dan vooral omdat ik het leuk vind als ik bezig ben en het goede gevoel achteraf. Maar zin om te gaan? Nee, dat bijna nooit.
  • Paul Boeie

    2 maanden geleden
    Niks darmen , k haat sport met een passie om u tegen te zeggen .
  • Wesley Kenis

    2 maanden geleden
    Het is door mijn darmen datvik gestopt ben met sporten.
  • Michael Van Acker

    2 maanden geleden
    De mens is niet gemaakt om te sporten en te werken zegt dan weer een andere specialist.
  • Severine Cap

    2 maanden geleden
    Ik sport veel, soms zelfs iets te veel, ik heb niet zo’n goede darmflora, maar sporten helpt er net voor….
  1. Selena Gomez verdikte door medicatie voor lupus, maar wat houdt die ziekte in? “Lupus heb je voor het leven, maar veelbelovende medicatie is op komst”
    PREMIUM

    Selena Gomez verdikte door medicatie voor lupus, maar wat houdt die ziekte in? “Lupus heb je voor het leven, maar veelbelo­ven­de medicatie is op komst”

    Bekende patiënten als Selena Gomez, Lady Gaga en Seal gaven lupus al meer bekendheid, maar de chronische auto-immuunziekte neemt vele gedaanten aan. En 1 op de 2.000 mensen blijkt te lijden aan de ziekte. Reumatologe Ellen De Langhe (UZ Leuven) legt uit welke aandoening er schuilt achter deze ronkende naam en hoe je kan ze oplopen? “Meestal verloopt de ziekte niet zo dramatisch, maar in zeldzame gevallen kunnen je vitale organen wel aangetast worden.”
  2. Wat is een darmspoeling? En kan je het zelf? “Voor klassieke constipatie geen langetermijnoplossing, maar het heeft wél voordelen”
    PREMIUM

    Wat is een darmspoe­ling? En kan je het zelf? “Voor klassieke constipa­tie geen langeter­mijn­op­los­sing, maar het heeft wél voordelen”

    Heel wat bekende wereldsterren zoals Katy Perry of Paris Hilton zweren bij een darmspoeling als onderdeel van hun gezondheidsroutine. “Wees voorzichtig met aanbieders die je gewoon op straat tegenkomt”, waarschuwt professor Danny De Looze. “Soms kan de darmwand scheuren.” Waarom zou je zo’n darmspoeling overwegen? En hoe weet je dat het veilig is? De professor zet de voor- en nadelen op een rijtje en legt uit of je het ook zelf kan.
  1. Kan je buikvet wegeten? Diëtiste neemt 5 snelle ‘trucjes’ kritisch onder de loep en deelt 10 gouden regels die wél werken
    PREMIUM

    Kan je buikvet wegeten? Diëtiste neemt 5 snelle ‘trucjes’ kritisch onder de loep en deelt 10 gouden regels die wél werken

    Appelazijntabletten, gemberthee of lipomassages: het internet staat vol tips om van overtollig buikvet af te geraken. Maar hoe nuttig zijn die? “Om af te vallen bestaat er geen quick fix”, zegt diëtiste Vicky De Beule. Ze neemt enkele internettrucjes onder de loep en deelt 10 gouden regels die wél effect hebben. “Na één nacht slecht slapen eet je de dag nadien al snel tot 500 kcal meer.”
  2. België scoort veel slechter dan buurlanden: hoge gezondheidskosten duwen gezinnen in miserie

    België scoort veel slechter dan buurlanden: hoge gezond­heids­kos­ten duwen gezinnen in miserie

    Steeds meer Belgische huishoudens kunnen vanwege de hoge gezondheidskosten geen basisnoden meer betalen, zoals voedsel, huisvesting of verwarming. Hun aandeel behoort tot de hoogste van West-Europa, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport. “De best mogelijke gezondheidszorg voorzien voor iedereen is een gevecht, elke dag opnieuw”, reageert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.